The Wave saa aikaan kylmät väreet

0
The Wavea on ryyditetty näyttävillä erikoistehosteilla.
The Wavea on ryyditetty näyttävillä erikoistehosteilla.
The Wavea on ryyditetty näyttävillä erikoistehosteilla.

Ohjaaja: Roar Uthaug
Pääosissa: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande
Ensi-ilta: 17.6.2016
Kesto: 1h 45 min, Ikäraja: 12

The Wave on Roar Uthaugin ohjaama norjalainen katastrofielokuva, joka tempaisee mukaansa vasta ensimmäisen puolen tunnin katsomisen jälkeen, mutta ehdottomasti sitäkin lujemmin. Vaikka elokuva on norjalaista tuotantoa, pääsee se samalle tasolle amerikkalaisten trillereiden kanssa. The Wave saa aikaan kylmät väreet ja hikiset oltavat, joten jo pelkästään se kertoo, miten taidokkaasta luomuksesta on kyse.

The Wave pohjautuu norjalaiseen todelliseen katastrofiin välttämättömin klisein, mutta näyttää peittelemättä, miten karmeaa jälkeä syntyy, kun vuori sortuu meren vuonoon synnyttäen kaupunkia kohti vyöryvän hyökyaallon.

Elokuvassa geologi Kristian Eikfjord (Kristoffer Joner) on saanut töitä toiselta paikkakunnalta ja hän on perheineen muuttamassa pois Geirangerin kylästä. Perhe ei kuitenkaan koskaan ehdi lähteä, sillä geologin pahin pelko käy toteen. Vuori on sortumassa ja hyökyaalto uhkaa kylää. Jännitys ja toiminta alkavat, kun perheen isä Kristian yrittää pelastaa muut perheenjäsenet, äidin Idunin (Ane Dahl Torp) sekä heidän lapsensa Sondren (Jonas Hoff Oftebro) ja Julian (Edith Haagenrud-Sande).

Ohjaaja Roar Uthaug on osannut vetää juuri oikeista naruista ja saanut elokuvaan houkuttelevan tunnelman, joka saa katsojan uppoutumaan tapahtumiin niin täysillä, että selkää pitkin meneviltä kylmiltä väreiltä ei voi välttyä. Näyttävät erikoistehosteet tuovat elokuvaan mukavan lisän, joten The Wave maistuu niillekin, jotka ovat tottuneet amerikkalaisiin toimintaleffoihin.

Toivottavasti Roar Uthaug jatkaa saman genren parissa, sillä The Wave on hänen loistava taidonnäytteensä jännitystrilleristä. (V.N.)
* * * *

Arvosteluasteikko:
* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa katsoa
* *  kannattaa katsoa, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata katsoa, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen