Mitä koulussa opin -näyttelyssä palataan kansakoulun käsityötunneille

0
Veikeä kynttilänjalka on tehty kansakoulussa 1960-luvun puolivälissä.
Veikeä kynttilänjalka on tehty kansakoulussa 1960-luvun puolivälissä.
Veikeä kynttilänjalka on tehty kansakoulussa 1960-luvun puolivälissä.

PÖYTYÄ/Yläne.  Pöytyän kunnan Yläneen toimipisteessä pääsee verestelemään koulumuistojaan. Säpinät-tapahtuman keskiviikkona käynnistänyt Eläkeliiton Yläneen yhdistyksen Mitä koulussa opin -näyttely tarjoaa kurkistuksen menneiden kouluvuosien käsitöihin.

–Näyttely on nostalgiamatka omaan ja edellisten sukupolvien opintielle, Anita Ristolainen yhdistyksestä kiteyttää.

Esillä olevia satoja esineitä yhdistää niiden valmistumistapa. Kaikki on opettajan valvovan silmän alla tehty. Näytillä on sekä miesten että naisten käsitöitä, niin kansakoulussa, opistoissa ja emäntäkoulussa kuin maatalouskoulussakin valmistettuja tavaroita. Töiden kirjo ulottuu 1900-luvun alusta 80-luvulle saakka.

–Työtavat ovat olleet eri vuosina ihan erilaisia. Ensinnäkin materiaalit ovat muuttuneet. 1940-luvun paikkeilla tarvikkeista teki tiukkaa, joten käsityöt tehtiin pienille kangaspalasille, näyttelyn puuhanainen Aila Einonen tietää.

 
Mitä koulussa opin -näyttely Pöytyän kunnan Yläneen toimipisteessä perjantaina 1.7. klo 9–15 ja lauantaina 2.7. klo 9–14.

 

 

Lue lisää 01.07.2016 lehdestä