Näitä kynttilöitä ei raaski polttaa

0
Havin tulppaani- ja kellotornikynttilät ovat saaneet seurakseen Vaasan Saippuan Marian ja ruotsalaisen kynttilätehtaan tyttötrion.
Havin tulppaani- ja kellotornikynttilät ovat saaneet seurakseen Vaasan Saippuan Marian ja ruotsalaisen kynttilätehtaan tyttötrion.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken kirjaston vitriinissä on esillä kynttiläkokoelma, joka pidetään kaukana tulitikuista. Irma Kaukisen keräämistä hahmokynttilöistä vanhimmat lienevät ainakin 1930-luvulta ja nuorimmatkin ovat jo vahvasti keski-ikäisiä. Kaukisen rakkaus hahmokynttilöihin syntyi jo pikkutyttönä, vaikka varsinainen keräily alkoikin nuorena aikuisena.

–Ensimmäisen kerran ihastuin näihin joskus 7–8-vuotiaana, kun näin Maapohjassa Turun Kynttilän Vauva-kynttilän. Ostin sen isälleni joululahjaksi ja petyin kauheasti, kun hän ei ollutkaan siitä yhtä innostunut kuin itse olin. Säilytyin sitten itse sen. Noin 50 vuotta sitten näin siskoni saunan ikkunalla Havin Suomipoika-kynttilän. Siskoni aikoi hävittää sen ja pyysin sen itselleni. Siitä se rakkaus varsinaisesti syttyi, Kaukinen muistelee.

Riihikosken kirjaston näyttelyssä on esillä monien vanhojen suomalaisten ja ulkomaalaistenkin kynttilätehtaiden hahmokynttilöitä, mutta systemaattisesti Kaukinen kerää vain Havin tuotantoa.

Irma Kaukisen keräämät kynttilähahmot ovat esillä Riihikosken kirjastossa loppiaiseen saakka.

 

 

Lue lisää 23.12.2016 lehdestä