Oripään Myllylähteen rannat puhtaaksi talkoilla

0
Matti Kulmanen ja Jukka Anttila kuormasivat päivän aikana erinäisiä kuormia koivunrunkoja pois vietäväksi ja polttopuuksi pätkittäväksi.
Matti Kulmanen ja Jukka Anttila kuormasivat päivän aikana erinäisiä kuormia koivunrunkoja pois vietäväksi ja polttopuuksi pätkittäväksi.

ORIPÄÄ/Myllykylä. Oripään Myllylähteen kunnostamiseen pyrkivä hanke muuttui jalkautui lauantaina Myllylähteen rannoille, kun kolmisenkymmentä kyläläistä ja kyläyhdistyksen jäsentä aloitti  rannan puuston raivaustalkoot.

Lehtipuuston raivaus on ensimmäinen niistä toimista, joilla  rehevöitynyttä  Myllylähdettä  palautetaan parin vuosikymmenen takaiseen kuntoonsa.

–Meillä on kolme talvea aikaa näihin töihin. Raivauslupa on voimassa vuoteen 2020 ja sen jälkeen tarvittaviin töihin meillä  on ylläpitolupa, kertoo projektin alkuunpanijoihin kuuluva  Matti Kulmanen.

–Tavoitteena on palauttaa ranta samantyyppiseksi kuin vanhan ajan hakamaat. Rantaa lähinnä olevalle noin 15 metrin kaistalle jätetään  tervaleppiä ja leppiä. Sitä kauempaa raivataan lähinnä aluspuut.

–Lisäksi osa suurista puista kaadetaan maahan lahoamaan. Tämä lisää luonnon monimuotoisuutta niin, että lahopuuta tarvitsevat eliöt voivat palata tänne, selvittää alueen luontotyyppien kartoituksen viime kesänä tehnyt biologi Jyrki Matikainen.

Kaikki talkoolaiset kehuivat lauantain säätä  töiden kannalta ihanteelliseksi. Raivaustöiden kannalta pakkaskelien jatkuminne kohtalaisen pitkään olisi suotavaa, sillä rannan  pehmeässä maastossa ei liikuta enää sulan maan aikana.

Lue lisää 24.01.2017 lehdestä