Papua pöytään monessa muodossa

0
Kreikkalainen salaatti saa kummasti ruokaisuutta ruskeista pavuista.
Kreikkalainen salaatti saa kummasti ruokaisuutta ruskeista pavuista.

ORIPÄÄ. Oripään maa- ja kotitalousnaisten ruokakurssilla tartuttiin härkäpapua ”sarvista”. Kurssilla muun muassa valmistettiin härkiksellä täytettyjä kesäkurpitsoja ja tehtiin härkäpapumyslistä eli granolasta jälkiruokahyydykettä. Myös muista palkokasveista kurssilla kokkailtiin.

–Valkuaispitoiset pavut ovat hyvä proteiinin ja kuidun lähde, kurssin vetänyt ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö kannusti papujen käyttöön.

Pavut kuitenkin sisältävät myös haitallisia aineita, kuten lektiiniä ja fytiinihappoa, joiden vuoksi niitä on muun muassa liotettava ja keitettävä.

Kurssille osallistui kymmenen naista, joista osalla jo olikin kokemuksia muun muassa härkiksestä. Ylikännö vinkkasi käyttämään härkistä esimerkiksi pastakastikkeessa, härkäpapurouhetta kasvispihveissä ja granolaa jogurttien höysteenä.

–Härkistä olen laittanut pitsan päälle ja ihan hyvää tuli, Satu Huhtala kertoi.

 

 

Lue lisää 31.03.2017 lehdestä