Kaksoistutkinnosta potkua jatko-opintoihin

0

Lietolainen 20-vuotias Eveliina Stigel on tämän kevään ylioppilas. Hän valmistuu kaksoistutkinnolla ammattiopisto Liviasta eläintenhoitajaksi ja ylioppilaaksi Paimion lukiosta. Ammattikoulusta valmistuminen tapahtui jo virallisesti vuoden 2016 syksyllä.
– Minulle oli alusta asti selvää, että teen yläasteen jälkeen näin. Halusin opiskella eläintenhoitajaksi, mutta samalla tuntui, että halusin parantaa jatko-opiskelumahdollisuuksiani, hän kertoo.

Lukion ja ammattikoulun yhdistäminen ei tuntunut missään vaiheessa huonolta vaihtoehdolta.
– Olen tyytyväinen valintaani, enkä kokenut sitä raskaana. Koulumatka Liedosta Paimioon sujui myös noin 20 minuutissa, hän kertoo.
Lukio- ja ammattiopinnot tarjosivat mukavasti vastapainoa erilaisuudellaan.
– Mieleen on jäänyt erityisesti eläinten koulutuskurssi, eläinten käytökseen liittyvät kurssit ja pieneläinpuoli. Lukion osalta puolestaan olen tyytyväinen ylioppilaskirjoituksiini. Biologia ja äidinkieli menivät parhaiten, niistä kirjoitin eximiat, Stigel kertoo.

Opinnot kaksoistutkinnossa kestivät neljä vuotta. Opinnot etenivät niin, että aina kokonainen jakso vietettiin joko lukion tai ammattikoulun puolella. Neljäs opiskeluvuosi oli kokonaan lukio-opintoja. Nyt ne ovat ohi ja on aika siirtää katse tulevaan.
– Hain opiskelemaan biologiaa, ja olin jo pääsykokeissa Turussa. Ensisijaisesti hain Helsinkiin. Biologian opinnoissa eläinten käyttäytyminen kiinnostaa.
Mikäli ovet eivät aukea kouluun ensiyrittämällä, otetaan käyttöön varasuunnitelma ja hakeudutaan oman alan töihin.
– Eläinkaupat, navetat, hevostallit, koe-eläinlaitokset, lomittaminen sikaloissa, asiakaspalveluammatit ja kaikki, missä on eläimiä ja niitä pitää hoitaa, Stigel luettelee mahdollisia työpaikkoja pieneläinhoitajan koulutuksen jälkeen.
Ennen opinto- ja työpoluille siirtymistä on kuitenkin aika juhlia.
– Kun valmistuin ammattiin, kävimme perheen kanssa vähän paremmin syömässä, mutta nyt järjestän kunnon juhlat. Kutsun kotiin sukulaisia, naapureita ja pari kaveria, Eveliina Stigel kertoo.

 

Teksti ja kuva: Ina Virtanen, Kunnallislehti.