Lähes joka toinen on ajanut pienessä maistissa

0

Lähes joka toinen suomalainen kertoo ajaneensa autoa maistissa eli alle rangaistavan määrän alkoholia nauttineena. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 48 prosenttia kertoi ajaneensa maistissa.

Kyselyssä suomalaisista 83 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan ajanut autolla kännissä. Yli rangaistavan määrän alkoholia nauttineena ajoon on lähtenyt 17 prosenttia vastanneista, joista valtaosa kuitenkin harvoin. – Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä näyttää laskusuuntaa, on maistelleiden kuljettajien osuus hieman noussut. Alkoholi erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa,  suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta kertoo.Kantar TNS Gallup Oy keräsi Liikenneturvan toimeksiannosta tutkimuksen aineiston toukokuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 1 035 henkilöä, joista autoilevia oli 79 prosenttia.Liikenneturvan kysely toukokuussa päivitti tietoja suomalaisten mielipiteistä päihteiden käytöstä ja liikenteestä. Alkoholin lisäksi selvitettiin suhtautumista ajonaikaiseen huumeidenkäyttöön.

Suomalaiset suhtautuvat kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon aavistuksen jyrkemmin kuin alkoholin ryydittämään kyytiin. Lähes kaikki (96 prosenttia) pitää amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajamista erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin osalta vastaava prosenttiluku on 95.

Mielipiteet kuljettajan kannabiksen käytöstä olivat hieman lievempiä, reilu yhdeksän kymmenestä (92 prosenttia) piti sitä vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena.

– Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Kysely osoittaa, että suomalaisten mielestä huumekuski on rinnastettavissa rattijuoppoon. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, painottaa suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

 

Kuvat: Liikenneturva.