Muovin kierrättäminen säästää sekä luontoa että kukkaroa

0
Seija ja Kalevi Nieminen ovat kierrättäneet muovia aktiivisesti jo miltei vuoden. Joskus pakkausten oikea sijoituslaatikko tuottaa hieman päänvaivaa, mutta muuten muovin kierrättäminen on helppoa. Kuva: Tuomas Honkasalo
Seija ja Kalevi Nieminen ovat kierrättäneet muovia aktiivisesti jo miltei vuoden. Joskus pakkausten oikea sijoituslaatikko tuottaa hieman päänvaivaa, mutta muuten muovin kierrättäminen on helppoa. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURANMAA. Kuluttajien muovipakkausten kierrätysastioista ja niiden tyhjennyksestä vastaavalla Suomen Pakkauskierrätys Rinkillä on jo 516 ekopistettä ympäri Suomen, joihin pakkausmuovia voi palauttaa. Auranmaalla muovinkeräyspisteet löytyvät Riihikoskelta Riihitorin pihasta sekä Yläneeltä ja Aurasta Salejen pihasta.
Auralaiset Seija ja Kalevi Nieminen ovat kierrättäneet muovia koko sen ajan, kun keräysastia on Aurassa ollut eli noin vuoden.
–Oman sekajätteen määrä on vähentynyt paljon. Pakkausmuovia tulee ihan valtavasti, päivittelee Kalevi Nieminen.
Niemiset kierrättävät kaiken muun paitsi biojätteen. Jäte-eurojen säästämisen lisäksi Niemisiä ajaa muovin kierrätykseen ekologiset syyt.
–Kyllä se olisi tärkeää saada muovit kiertoon, etteivät joudu tuonne luontoon, Niemiset toteavat yhdestä suusta.
Eri muovia olevia pakkauksia ei saisi laittaa sisäkkäin ja korkit ja kannet tulisi irrottaa, jotta loppulajittelu helpottuu. Kaikki pakkausmuovit voi laittaa keräykseen. Jopa styroksin, jos se on pakkausmateriaalina ollut. Kaikkea keräykseen päätyvää ei vielä voida hyödyntää, mutta ne menevät lajittelun kautta energiajätteeseen. Likaista muovia keräykseen ei saa laittaa.
Uusiomuovista valmistetaan Ekokemin tehtaalla Riihimäellä pientä muoviraetta, muovigranulaattia, jota teollisuus voi hyödyntää pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Kierrätysmuovia hyödynnetään tällä hetkellä valmistamalla muun muassa jätesäkkejä, pusseja, putkia ja levyjä.
–Teollisuus ja kaupan ala kierrättävät muovia aika tehokkaasti, sillä muovit ovat hyvin selkeästi eroteltavissa ja niistä saa sitä kautta paremmat hinnan ja hyötysuhteen, kertoo Harri Patana Rinkistä.

Lue lisää 28.7.2017 lehdestä