Kansanlauluja kajauteltiin Oripäässä – katso video

0
SAMSUNG CSC

ORIPÄÄ. Sunnuntaina Viljo Syrjämän taiteilijakodissa Villa Villessä laulettiin monta rakasta ja tuttua kansanlaulua. Paikalla oli vanhoja kirkkokuorolaisia ja muita laulun ystäviä. Osa oli vain kuuntelemassa.

–Jos te ehdotatte laulua, koitan etsiä sen ja sitten vielä jos osaisin soittaa sen, nauratti Johannes Perko yleisöä kertoessaan tilaisuuden kulusta.

Hieman humisevassa vireessä olevalla pianolla säestänyt Perko oli tuonut paikalle monta vanhaa koululaulukirjaa 1940-luvulta. Hän kertoi tilaisuuden olevan ehkä ennemmin koululaulutilaisuus, sillä monella muistot kansanlauluihin liittyvät nimenomaan kouluun ja siellä niiden opetteluun ulkomuistista.

Vanhoista koululaulukirjoista löytyi paljon virsiä ja hengellisiä lauluja, marsseja, kansallisia ihanteita kuvaavia lauluja, työlauluja ja Kalevala-aiheisia viisuja, mutta löytyi viimeisiltä sivuilta myös Liikunta ja leikki -otsikoituja ralleja. Kyntäjä-Jukka taitaa olla monelle nykyään outo, mutta Soittajapaimen tai Metsämiehen laulu pyörivät myös moderneissa koululaulukirjoissa. Kauniit melodiat ovat ajattomia.

Tuomas Honkasalo

 

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=QXZQXvdaAEI&sns=em”]