Peurakolareiden ruuhka-aika alkoi: näin toimit peurakolarin sattuessa

0
Peurakolareiden kulta-aika on taas käsillä. Kuva on Koskella 19. syyskuuta sattuneesta peurakolarista. Kuva: Simo Päivärinta
Peurakolareiden kulta-aika on taas käsillä. Kuva on Koskella 19. syyskuuta sattuneesta peurakolarista. Kuva: Simo Päivärinta

VARSINAIS-SUOMI. Lounais-Suomen poliisilaitos muistuttaa autoilijoita peurakolareiden kulta-ajasta. Varsinkin loka-marraskuun aamu- ja iltahämärissä peurakolareita sattuu runsaasti.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomen alueella tapahtuu jopa kymmenen peurakolaria vuorokaudessa. Erityisesti Loimaan ja Salon seutu näkyvät onnettomuuskartassa omina tiheinä alueinaan.

Peurakolarin sattuessa on tärkeintä estää lisävahingot. Ensimmäisenä palveleva viranomainen on hätäkeskus, joka välittää asian paikalliselle poliisille. Poliisi ottaa yhteyttä tehtävän saatuaan.

Mikäli lisävahinkojen estäminen tai liikenteen ohjaaminen eivät peurakolarissa edellytä poliisia paikan päälle, onnettomuudessa ei ole sattunut henkilövahinkoja, välittömiä eläinsuojelullisia tarpeita ei ole eikä kolmannen osapuolen vahinkoja, ei poliisin yleensä tarvitse tulla paikan päälle. Jos törmäyksen osapuolena on hirvi, ovat vahingotkin yleensä suurempia ja poliisi tulee useimmiten paikalle.

Kolarieläimen noutaminen tai jäljestäminen ovat paikallisten riistanhoitoyhdistysten sopimusperusteisia tehtäviä. Paikallinen metsästäjä saattaa siis myös ottaa yhteyttä asian hoitamiseksi.

Älypuhelinten 112-sovellus välittää avuntarvitsijan tarkan paikan hätäkeskukselle. Tapahtuman tarkan paikan merkitseminen kuolleen tai loukkaantuneen eläimen löytämiseksi on myös tärkeää. Ellei paikka ole jonkun selkeän maamerkin tai risteyksen välittömässä läheisyydessä, voi paikan merkitä varoituskolmiolla.

Hirvivaaramerkit kertovat yleensä eläinten ikiaikaisista kulkureiteistä, ja näin myös onnettomuustiheistä alueista.

Autoilija selviää peurakolarista yleensä peltipajan palveluilla, mutta motoristille törmäys voi olla hengenvaarallinen.

Lounais-Suomen poliisilaitokselta muistutetaan, että silmät kannattaa ajaessa pitää auki pientareita myöten, ja ajonopeuskin on syytä säilyttää maltillisena.