Viikon kuvat: Lentävä mies Särkisalosta ja Marttilan ”autotehdas”

0

Sebastian Westbergin vientitavarana maailmalle ovat Suomen hurjimmat voltit ja muut temput motocross-pyörällä. Ne ovat syntyneet kovalla työllä ja kivullakin Särkisalon perukoilla.

– Täällä minä hypin jo pikkupoikana polkupyörälläni. Lähellä ei ollut leikkikavereita. Olin ainoa Särkisalossa vuonna 1992 syntynyt poika. Ala-asteellekin oli matkaa 20 kilometriä. Ei oikein ollut muuta tekemistä kuin temppuilla mopolla, Westberg kertoo Turun Sanomien haastattelussa.

Westberg on ajamisen lisäksi itsensä manageri ja mekaanikko. Harjoitusratansa hän on rakentanut omin käsin. Harjoitusradalla oleva iso, vaahtomuovinpalasilla täytetty allas muistuttaa lajin turvallisuusriskeistä.

– Koska esimerkiksi volttitemppuja ei voi opetella vaihe vaiheelta, niiden harjoittelemiseen täytyy olla pehmustettu allas, johon opetellessa voi hypätä, jos jokin menee vikaan.

– Joka kausi tulee joku vamma, joka vaatii leikkausta. Viime kaudella minulta murtui ranne ja molemmat nilkat, jotka piti leikata, Westberg kertoo lehdelle.

Viikon kuvissa myös marttilalaista autoteollisuutta, somerolaista musiikkivideon tekoa ja laitilalaislapset tarkkailemassa tonttuovea.

 

LENTÄVÄ MIES SÄRKISALOSTA. Turussa asuva Sebastian Westberg taitaa freestyle motocrossin hurjat temput ja hän esiintyy ja kilpailee ympäri maailmaa.  Taidot ovat kuitenkin peräisin Westbergin kotipaikasta Särkisalon Ulkoluodosta, jonne Westberg on rakentanut harjoitteluradan ja hitsannut hyppyrampit. Talvisin Westberg harjoittelee usein Espanjassa, missä sää ja muut puitteet ovat lajille aivan toisenlaiset. Espanjasta löytyy sekä muita freestyle motocrossin taitajia että lajista kiinnostuneita suuria yleisöjä. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

MAKASIINI MYYNNISSÄ. Maurin Makasiini Perniön asemalla tulee myyntiin joulukuussa. Eila Kirkola-Jokinen kuvaa syyskuussa sairauskohtaukseen menehtyneen miehensä Mauri Jokisen tavaraa tupaten täynnä olevaa osto- ja myyntiliikettä ilmiöksi. Perhe ei pysty jatkamaan liikettä, mutta toivoo, että asemanseutua elävöittäneen yrityksen toiminta jatkuisi. Kuva: Marko Mattila, Salon Seudun Sanomat.

 

MARTTILALAISTA ”AUTOTEOLLISUUTTA”. Marttilalainen Reino Helin on huomannut, että hänen valmistamansa puiset työkoneet kiinnostavat niin pieniä kuin isojakin poikia. Helin ja muut kädentaitajat aloittivat joulumyyjäissesonkinsa Auran Nuortentalon kädentaidon joulumyyjäisistä viime sunnuntaina. Helinillä on edessään vielä ainakin kolmet joulumyyjäiset. Kuva: Katriina Reijonen, Auranmaan Viikkolehti.

 

TILAA KUUSIKULJETUKSELLE. Turun tuomiokirkon eteen tuotiin keskiviikkona joulukuusi Pöytyän Haverilta. Matalalla roikkuvaa sähkölinjaa jouduttiin nostamaan matkalla. Vaikka kuusen valoja ei ole vielä edes sytytetty, on Kuntecilla jo haku käynnissä seuraavien vuosien kuusten löytämiseksi. Joka vuosi tarvitaan myös varakuusi siltä varalta, että valittu kuusi esimerkiksi kaatuu myrskyssä. Koko ja kauneus ovat tärkeimmät kriteerit Turun tuomiokirkon edessä olevalle ykköskuuselle. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

MUSIIKKIVIDEO SUOMEN KUNNIAKSI SOMEROLAISVOIMIN. Joukko somerolaisia on tempaissut Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi musiikkivideon isänmaalle. Kappaleen Isänmaa on säveltänyt ja sanoittanut Kai Merilä. Tomi Salakarin ohjaamalla videolla esiintyy useita somerolaisia koululaisista kaupunginjohtajaan. Seuraavan kerran videon kuvauksia jatketaan Somerolla tiistaina 28.11. Video julkaistaan joulukuussa. Kuva: Sari Merilä, Somero-lehti.

 

VESIDISCO VILLITSI. Toisen kerran järjestetty vesidisco Loimaan Vesihovissa oli niin suosittu, että osa joutui jonottamaan vuoroaan tilanpuutteen vuoksi. – Täällä on discovalot ja kaikkea hauskaa. Oli hauskaa painia leikkihain kanssa vedessä kavereiden kanssa, Taavi Mattila iloitsi kavereidensa kanssa. Kuva: Marianne Rovio, Loimaan Lehti.

 

HEIJASTIMET OVAT MUOTIA – KOIRIEN VAATTEISSAKIN. Turun Lemmikkiasemalla oli sunnuntaina ilmassa glamouria, kun kaarinalaisen yrittäjän liikkeessä järjestettiin koirien muotinäytös. Kymmenet katsojat hihkuivat ilosta, kun hurmaavat koirat pienistä kääpiömäyräkoirista valtavaan leonberginkoiraan keikailivat catwalkilla. Anna Viljanen ja leonberginkoira Siri esittelivät isompien koirien vaatteita. Viljanen ja Siri olivat muotinäytöksessä ensimmäistä kertaa ja se sujui heidän osaltaan todella hyvin. Kuva: Aku Suomalainen, Kaarina-Lehti.

 

KEHUTUT HEIJASTIMET. Ystävättäret Raili Kallio ja Ritva Sinisalo kulkevat Turun Tuomiokirkkopuistossa tiiviisti vierekkäin. Syynä on se, että Sinisalon heijastimet ovat unohtuneet kotiin, mutta Kallion rollaattorissa hehkuu kaksi kirkasta led-valoheijastinta molempien puolesta. – Yksikin autoilija tuli oikein kiittämään, kun nämä näkyvät niin hyvin, Kallio kertoo. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

TONTTUOVEN TARKKAILIJAT. Laitilalaisten Anna ja Evert Peltomäen kotona on ihan oikea tonttuovi. Ainut harmi sormenkorkuisessa tonttuovessa on, että tontut eivät ole näyttäytyneet – ei vaikka Anna katsoi kaukoputkella ja Evert puki päälleen lasit, jotka hän nimesi läpinäkymättömyyslaseiksi. Kuva: Iida Kauppi, Laitilan Sanomat.

 

TONTTUOVI ON JOULUN YKKÖSHITTI. Tarja Wallinin kotona tonttuovi löysi paikkansa eteisestä. Wallin askarteli tonttuovensa pahvista ja viimeisteli kokonaisuuden askartelumaaleilla ja hauskalla jouluisella rekvisiitalla. Oven eteen voi jättää tontulle terveisiä vaikkapa piparkakkujen tai kirjeen muodossa. Taianomaiseen joulumieleen heittäytyminen sopii lapsiperheisiin, mutta yhtä lailla aikuisillekin jouluihmisille. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

NÄKYVISSÄ MAATA, SAVUA JA TUNNELMAA. Maata näkyvissä -festari keräsi viime viikonloppuna liki 20 000 nuorta Turkuun kristilliseen ilmapiiriin ja myönteiseen välittämisen tunnelmaan. Näillä festareilla konserttiesiintyjäkin aloitti esiintymisensä rukouksella. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

TÄMÄ HARRASTUS KERÄÄ HAUKKUJA. Forssan seudun pelastuskoira ry:n jäsenet harjoittelevat Forssan, Tammelan ja Someron maastoissa maanantaisin säällä kuin säällä. Eikä se oikeakaan tilanne säätä katso, jos maastosta haetaan esimerkiksi eksynyttä marjastajaa. Pyynnöt pelastuskoirille ja niiden ohjaajille tulevat Vapepan (Vapaaehtoinen pelastuspalvelu) kautta. Outi Honkanen, Urho, Satu Soina, Vilja, Silja Kaija, Runo, Sisko Anttila, Anna, Jorma Helander, Heli Rämö, Nanna, Olli-Pekka Jasu ja Miina ovat lähdössä Esakallion maastoon. Kuva: Marja Puisto, Somero-lehti.

 

YSTÄVYSTEN KAHVITTELU. Kahvin juonti on aina tärkeässä roolissa Terhikki Kerrin (vas.) ja Helvi Myyryläisen tapaamisissa. He istuvat 92-vuotiaan Myyryläisen sohvalla ja jakavat tarinoita nuoruudestaan. Naiset puhuvat päällekkäin ja jatkavat toistensa lauseita, eikä jutustelulle näy loppua. Heti ei arvaisi 76-vuotiaan Kerrin olevan Myyryläisen tukiystävä, sillä naiset keskustelevat kuin vanhat kaverukset. Parivaljakko tutustui viime tammikuussa. Myyryläinen ja Kerr löysivät toisensa Turun seudun vanhustuki ry:n tukiystävätoiminnan avulla. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

PERINTEIKÄS JOULUKAUDEN AVAUS. Salon Kauppakeskus Plazan joulukauden avajaisissa katseltiin taivalle ilotulitusta varten ja jonotettiin pukin puheille. Kaupan liitto ennustaa, että jouluun käytetään tänä vuonna enemmän euroja kuin viime vuonna. Työllisyystilanteen kohentumisen ja vähittäiskaupan syksyn kasvulukujen lisäksi uskoa luovat veronpalautukset. Väkeä riitti viime perjantaina pitkäksi jonoksi, kun joulupukki saapui Plazaan. Plazan joulukauden avajaisjuhlasta on tullut monelle salolaisperheelle vuosittainen perinne. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

MINISTERIÖN TUELLA. Turun klassillinen lukio alkaa saada opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta syksyllä 2018. Jatkolupa taideviestinnän erityistehtävän toteuttamiseen ei ollut itsestäänselvyys, ja osalla erityistehtävää harjoittaneista lukioista se jäi saamatta. Tulevina vuosina kaikille erityislukioille on tarkoitus taata tasavertaisesti 1,57 prosenttia koko 11 miljoonan euron lukiokoulutuspotista. Wäinö Vaitomaa (vas.) ja Mikko Liimatainen valmistautuivat Jotain hiihdosta -diplomiesitykseen. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

Viikon kuvat

  • Viikon kiinnostavimmat uutiskuvat, tapahtumakuvat ja henkilökuvat yhdeksästä eri lehdestä.
  • Julkaistaan joka perjantai.
  • Kuvat tulevat eri puolilta Varsinais-Suomea.
  • Sarja tehdään yhteistyössä yhdeksän eri lehden kanssa: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.