Linnan juhlat alkoivat – rouva Jenni Haukio aikoo pitää tauon kättelyssä

0

Rouva Jenni Haukio aikoo pitää tauon Linnan juhlien kättelyssä. Tauko alkaa, kun Mariankadun puoleinen kättely on päättynyt. Rouva Haukio palaa kättelyyn aivan lopuksi, kun entiset presidentit saapuvat Esplanadin puolelta Presidentinlinnaan.

Rouva Jenni Haukio on raskaana. Presidenttiparin lapsen laskettu aika on helmikuussa.

Vuoden nuori suunnittelija 2017 -tittelin syksyllä voittanut Heidi Karjalainen on suunnitellut rouva Jenni Haukion juhlapuvun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Presidentin puolison päällä on smaragdinvihreä juhlapuku, jossa on kahta erilaista silkkiä.

Karjalainen kertoo halunneensa puvun värin olevan voimakas ja juhlallinen, mutta samanaikaisesti maanläheinen ja rauhallinen.

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Karjalainen on nouseva kyky, jonka töitä nähtiin lokakuussa I love me -messuilla.

Rouva Haukio käyttää puvun kanssa kielokukkakorua ja -hiuskoristetta. Kielo on Suomen kansalliskukka.

– Kukkakorut ovat rakkaudenosoitus suomalaiselle luonnolle, rouva Haukio kertoo.

Linnan juhlat käynnistyvät kello 19 ja presidenttipari alkaa tervehtiä Mariankadun puolelta Presidentinlinnan saapuvia vieraita. Ensimmäisenä kättelyyn saapuvat sotiemme veteraanit ja lotat. Heidän saapuessaan soi Sibeliuksen Jääkärimarssi.

Ensimmäinen kättelyosuus päättyy noin kello 20.20. Pian tämän jälkeen presidentti alkaa tervehtiä Pohjois-Esplanadin puolelta saapuvia kutsuvieraita. Tässä joukossa ovat muun muassa piispat, kenraalikunta, hallituksen jäsenet, eduskunnan puhemiehet ja diplomaatit. Viimeisinä saapuvat entiset tasavallan presidentit puolisoineen.

Kättely päättyy ennen iltayhdeksää.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto etenee perinteisen kaavan mukaan. Presidenttipari tervehtii veteraaneja kahvitilaisuudessa kello 21 jälkeen.

Tämän vuoden noin 1 900 kutsuvieraan joukossa on ansioituneita osaajia itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Joukossa on sekä legendoja että nuoria kykyjä kulttuurin, urheilun, talouden ja politiikan saralta.

Kunniavieraita ovat itseoikeutetusti sotiemme veteraanit ja lotat.

Kaartin Combon solisteina esiintyvät Katri Helena, Pentti Hietanen ja Diandra.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilussa on mukana makuja kaikista maakunnista. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa.

Linnan juhlia koristavat tuhannet kukat. Osa kukista on pöytyäläisestä Piltin puutarhasta. Puutarha on toimittanut Linnaan 200 valkoista leikkoliljaa.