65 taloutta oli Pöytyällä ilman sähköä vielä keskiviikkoiltapäivänä

0
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella riitti tiistaina tehtäviä. Kello 20 aikaan VPK kävi raivaamassa Pöytyällä Karvionkulmantielle kaatunutta puuta. Kuva: Simo Päivärinta.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella riitti tiistaina tehtäviä. Kello 20 aikaan VPK kävi raivaamassa Pöytyällä Karvionkulmantielle kaatunutta puuta. Kuva: Simo Päivärinta.

PÖYTYÄ, AURA, LOIMAA/Mellilä, LIETO/Tarvasjoki. Tiistain runsaan lumisateen vuoksi Pöytyällä oli keskiviikkoiltapäivänä kello 16 aikaan vielä 65 taloutta ilman sähköä.

Enimmillään Pöytyällä oli sähköttömiä talouksia myräkän vuoksi 778, joista yli 200 kärvisteli sähköttä läpi yön. Viat painottuivat Pöytyän Kirkonkylään, Kumilaan ja Yläneelle. Viat johtuivat runsaasta lumisateesta, joka tuli märkänä alas ja jäi puiden oksille. Raskaat oksat ja puut kaatuvat sähkölinjoille.

Tarvasjoella oli enimmillään 633 taloutta vailla sähköä, Mellilässä 309 ja Aurassa 141.

Auran, Mellilän ja Tarvasjoen viat saatiin pääosin korjattua keskiviikkoaamuun mennessä. Pöytyän viimeiset viat puolestaan saatiin korjattua keskiviikkoillan aikana.

 

Verkkoyhtiö Carunan alueella Varsinais-Suomessa oli kello 16 aikaan yhä lähes 400 taloutta ilman sähköä. Eniten vikoja Carunan alueella on Naantalissa, Pöytyällä ja Mynämäessä.

Pahin tilanne oli tiistaina illalla, kun sähköttä oli noin 18 000 asiakasta. Caruna jatkoi korjaustöitä tiedotteen mukaan läpi yön. Puolen yön aikaan sähköttä oli hieman yli 5 000 asiakasta, joista valtaosa Varsinais-Suomessa.

Viankorjaustöissä oli tiistaina yhteensä 200 Carunan asentajaa.

Varsinais-Suomessa tilanne oli tiistaina muuta maata hankalampi, sillä lämpötila oli paikoin nollassa. Runsas lumisade tuli alas märkänä ja jäi puiden oksille. Raskaat oksat ja puut painuivta ja kaatuivat sähkölinjoille.

– Lumi ei sula nollakelissä, vaan jää puihin ja puut kaatuvat sähkölinjoille. Uudellamaalla tilanne on helpompi, sillä lämpötila on plussan puolella ja lumi sulaa, kuvaili viestinnän asiantuntija Heidi Jalonen Carunasta tiistaina.

 

Laitilassa ja Hinnerjoella raskas lumi on aiheuttanut pitkiä sähkökeskeytyksiä tiistaiaamupäivästä alkaen. Sadat puut taipuivat tiistaina keskijännitelinjoille ja aiheuttivat keskeytyksiä erityisesti Kaivolassa ja Katinhännässä sekä Hinnerjoella, kertoo Vakka-Suomen Voima.

Sähköt on saatu keskiviikkona palautettua suurimmalle osalle asiakkaista, mutta työt jatkuvat edelleen. Sähköttömien asiakkaiden määrä vaihteli keskiviikkona koko päivän muutamasta sadasta reiluun kymmeneen.

Paakkuuntuva lumi taivuttaa puita ilmajohdoille ja aiheuttaa uusia vikoja keskiviikkona, kertoo verkkoyhtiö Caruna. Helikopterit olivat valmiudessa sähkölinjojen tarkastuslentoihin keskiviikkona sekä Carunan että Vakka-Suomen Voiman alueilla. Helikoptereiden avulla tarkastetaan sähkölinjojen kunto lumisateiden jälkeen ja kartoitetaan lumen painosta linjojen ylle taipuneet puut. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään uusien vikojen synty.

 

 

Turku Energian jakelualueella sähkökatkoja oli tiistaina mm. Hirvensalossa, Satavassa, Kakskerrassa, Ruissalossa, Saramäessä, Urusvuorella, Metsämäessä, Paimalassa ja Tastossa. Häiriöt koskivat yhteensä noin  4 300 Turku Energian sähköverkkoasiakasta. Pisimmillään sähköt olivat poikki noin 4 tuntia Vaisten alueella.

Sähköt saatiin palautettua hieman puolen yön jälkeen. Muutamilla johto-osuuksilla pudotetaan edelleen tänään lunta taipuneista puista, mistä saattaa aiheutua paikoittain lyhyitä sähkökatkoja.

 

 

Juttua on päivitetty ja täydennetty torstaina 14.12. kello 8.03.