Viikon kuvat: Jäistä pelastaja, ikiaikainen kivi ja elävä ravinto

0

Viikon kuvissa tapaamme tällä kertaa korealaisen tositeeveen tekemiseen osallistuneen nuorukaisen, miehen, joka pelasti pilkkijän jäistä, tatuoijan ja sirkustaiteilijan.

Viikon kuvissa maalataan myös graffitia koulun seinälle, liimataan 8,5 metriä pitkää puuta koulun seinään ja louhitaan yli miljardi vuotta vanhaa kiveä.

ELÄVÄÄ MEHUA. Erilaiset mehut kuuluvat tärkeänä osana auralaisen Maj-Len Heikan elävän ravinnon ruokavalioon. Näistä mehuista löytyy muun muassa porkkanaa, parsaa ja varsiselleriä. Mausteena toimii hyvin vaikkapa inkivääri tai sitruuna. Ideana elävässä ravinnossa on, ettei mitään ei kuumenneta yli 42 asteen, ja kaikki on kasviperäistä. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

IHON KUVITTAJA. Piikkiöläisen Mika Mailanderin mukaan mustaharmaat realistiset tautoinnit ovat pinnalla tällä hetkellä. Alan vanhan säännön mukaan kuvat tehdään kämmenselkiin ja kaulaan vasta kun kädet ovat täynnä. Arla Tuukkasen sormiin ja käsivarsiin syntyy uusia kuvia. Kuva: Mikko Perttunen, Kaarina-Lehti.

 

PÄÄ KYLMÄNÄ PELASTUSTÖISSÄ. Kytämäjärvellä elettiin joulun jälkeen kauhun hetkiä, kun jäihin vajonnut laitilalaismies pelastui viime hetkillä. Manne Pärkö (kuvassa) ja Sakari Vainio hoitivat pelastusoperaation kylmän rauhallisesti, ja tarina sai onnellisen lopun. Kaksikko kuuli avantoon uponneen pilkkijän huudot kilometrin päähän. Läheisen mökin pihalta mukaan napatut alumiinitikkaat pelastivat viime hetkellä jo väsähtäneen jäihin pudonneen. Jäistä pelastettu mies on äärimmäisen kiitollinen pelastajilleen. Kuva: Eija Eskola-Buri, Laitilan Sanomat.

KOREALAINEN TOSITEEVEE. Ville Maijala ystävineen sai yllättävän kutsun Etelä-Korean tosi-televisio-ohjelmaan. Nyt puhelin laulaa tervehdyksiä ja naimatarjouksia Koreasta, ja postissa kimchi-paketit odottavat noutajaa. Sarjassa korean kieltä osaava ulkomaalainen kutsuu kylään kavereitaan, jotka eivät ole aiemmin käyneet maassa. Ville Maijala, Sami Kapanen ja Vilppu Leppänen olivat Koreassa lapsuudenystävänsä Petri Kalliolan kutsusta. Vajaan viikon reissusta koostettiin neljä liki puolentoista tunnin jaksoa. – Kävisin mielelläni maassa toisenkin kerran, Ville Maijala sanoo. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

PÄIVÄ ILMAN MATIKKAA. Salon Moision koulun kahdeksasluokkalaiset maalasivat koulun käytävälle ison graffitityön. Sara Vidberg (vas.) ja Jenna Haapalainen keskittyivät suunnitelmassa kohtaan, jossa on aivot ja liekki. – Aivot tulessa matikan tunnilla, Vidberg sanaili. Matikan tunnille tyttöjen ei tosin tarvinnut osallistua, sillä koulupäivä täyttyi graffititaiteesta. Maalaus tehtiin koulurakennuksen 50-vuotisjuhlavuoteen liittyen. Kuusi metriä pitkä graffiti maalattiin graffititaiteilija Emilio Mäkipään ohjauksessa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

ROMU NOUSEE. Somerolla nousi iso määrä romuautoja Kuusakosken autokierrätyspalveluun. Romut nousivat kevyesti kuorma-auton lavalle, kun niistä lyötiin ensin etusivuikkunat sisään. Näin nosturin koura pääsi tarttumaan autoon. Kuva: Sauli Kaipainen, Somero-lehti.

NAULOJA, NIITTEJÄ JA LIIMAA. Antti Laitinen tekee Someron Kiiruun koulun rakennustyömaalla teostaan Salix Saprea. Uuden koulun pääaulaan sijoitettu teos on kaksiulotteiseksi muotoiltu raita, jonka Laitinen on taivuttanut seinälle. Naulauksen ja niittauksen jälkeen vuorossa on liimaus. Liimakerroksia tarvitaan useita, jotta 8,5-metrinen puu ei ala rapista. Työ on kansainvälisesti tunnetun taiteilijan ensimmäinen teos kotikaupunkiinsa Somerolle. Mukana on assistentti Juhani Saarikoski (ylhäällä). Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

KALKKIA PELLOILLE. Vampulan Kalkkitehtaalla on kolme kaivosta. Matkusjoen avolouhos on noin 60 metriä syvä, ja louhittava kiviaines jopa 1,6 miljardia vuotta vanhaa. Laadunohjaaja Jari Yli-Sipilä ja myyntipäällikkö Jan Drugge kertovat, että Nordkalkin Vampulan yksikössä valmistetaan maanparananuskalkkia. Sen avulla pyritään vähentämään maaperän happamuutta. Kuva: Karoliina Markula, Loimaan Lehti.

PAKKANEN TOI JÄÄDYTYSTYÖT. Salon kaupungin liikuntapaikkojen hoitajat Juha Ruoho (edessä vas.) ja Jukka Oksanen jäädyttivät Halikon koulukeskuksen luistelukenttää tiistaina. Se valmistui luistelukuntoon perjantaina. Ensimmäiset kentät saatiin jo torstaina Salossa käyttöön. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

LASTEN AHDISTUKSEEN ETÄAPUA. Lasten mielenterveysongelmia yritetään estää etäohjelmilla, joista on jo hyviä kokemuksia. Etäneuvontaa kehitetään nyt ahdistuneiden lasten hoitoon. Masennus on tytöillä lisääntynyt. Nelivuotiaan Julia Rinteen äiti Jonna Rinne kertoo, että esimerkiksi aamuiset päiväkotiin lähdöt ovat helpottuneet Voimaperheet-ohjelman neuvojen avulla. Ohjelmia luotsaavan professori Andre Souranderin mielestä digitaalinen, vanhemmuutta tukeva ohjelma voitaisiin helposti toteuttaa koko maassa. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

PYTTY NOUSEE. HPK:n valmentaja Luca Chiappini ja kapteeni Chloe Collins pääsivät juhlistamaan Suomen Cupin mestaruutta Turun uudessa palloiluhallissa Kupittaalla viime lauantaina. Vastassa oli Lentopallo Kuusamo. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

MUKAVUUTTA SYNNYTYKSEEN. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa voi tänä vuonna synnyttää lapsensa vedessä, jos raskaana oleva äiti niin haluaa ja soveltuu vesisynnytykseen. –Sitä kohti ollaan menossa. Tutkimusten mukaan vedessä avautumisvaiheessa olevat äidit tarvitsevat vähemmän kipulääkitystä, kertoo Tyksin synnytysosastolta osastonylilääkäri Kaarin Mäkikallio. Vesisynnytykset on mahdollista aloittaa laajamittaisesti keväällä. Tyksissä on kaksi ammetta, joissa synnyttäminen on mahdollista. Kätilö Jenni Falck (kuvassa) ei ole vielä itse ollut mukana synnytyksessä, joka tapahtuu ammeessa.  Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

TRAMPOLIINIPUISTO. Turkuun avautui joulukuun lopussa uusi trampoliinipuisto Trampolin Park. 20 minuutin hyppiminen vastaa tunnin juoksulenkkiä, sanoo yrityksen toimitusjohtaja, liikuntatieteiden maisteri Sami Joru. Petra Kaasinen (vas.) seuraa, kun Lotta Jansson hyppii. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

UUSIA LIIKKEITÄ UUTEENKAUPUNKIIN. Kaupan puuttuminen keskustasta on ollut puheenaihe Uudessakaupungissa jo kuukausia. Nyt kauppa on vihdoin aukeamassa. Kaupunkilaiset saavat samaan yhteyteen myös kaksi uutta liikettä, kun Subway ja Silmäasema ovat avaamassa oviaan Koulukadulla. Kuva: Eija Isotalo, Uudenkaupungin Sanomat.

Viikon kuvat

  • Viikon kiinnostavimmat uutiskuvat, tapahtumat ja henkilökuvat yhdeksästä eri lehdestä.
  • Julkaistaan joka perjantai.
  • Kuvat tulevat eri puolilta Varsinais-Suomea.
  • Sarja tehdään yhteistyössä yhdeksän eri lehden kanssa: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.