Viikon kuvat: Kaisan numerolappu, tahraava asfaltti ja taikurin seteli

0

Viikon kuvissa virittäydytään jo olympialaisten tunnelmaan Kaisa Mäkäräisen vanhan numerolapun voimalla. Urheilijoita tapaamme kuvissa muutenkin. Nuoren salibandypelaajan arkea ja sen kuormitusta seurataan uudella älysovelluksella. Tutustumme myös lajiin, jota pelataan maski silmillä. Kyseessä on sokkopingis.

 

VIIKON KUVISSA yhdeksän sanomalehteä esittelee kohokohtia edellisen viikon kuvatarjonnastaan. Samalla kuvat ovat kertaus viikon uutisiin ja puheenaiheisiin.

 

EI PAKKASEN PUREMAA. Oskari Kankare asettaa varpaansa ponnahduslaudan reunan yli, heilauttaa kädet taakse ja ponkaisee patjalle. Maanantaina Oripään Vesan yleisurheiluharjoituksissa Oskarin seurana olivat Elmeri Markula, Alesia ja Elena Mikkola, Aleksi Heinonen ja Roope Ahola. Oripään uudessa liikuntahallissa kelpaa harjoitella yleisurheilua. Sieltä löytyvät niin heittoseinä kuin juoksuratakin. Kuva: Kiti Salonen, Auranmaan Viikkolehti.

 

OLYMPIAVOITTAJAN LIIVI? Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen hiihti neljä vuotta sitten talviolympialaisissa tällaisessa paidassa, näyttää Jouko Pukki. Liivi löytyy Loimaan perinnesuksen vuosinäyttelystä. Talviolympialaiset alkavat viikon kuluttua. Naisampumahiihtäjien ja Kaisa Mäkäräisen ensimmäinen mitalimahdollisuus on heti lauantaina 10. helmikuuta. Kuva: Pasi Salo, Loimaan Lehti.

 

TYLSEMPIÄ PUHELIMIA NUORTEN SUOJELEMISEKSI. Mynämäeltä kotoisin olevat sisarukset Anu (vas.) ja Annamari Salminen eivät pidä iPhonea koukuttavana. Heidän mukaansa itse puhelin ei koukuta, mutta ohjelmat voivat koukuttaa joitakin ihmisiä. Matkapuhelimia valmistavaa Applea vaaditaan Yhdysvalloissa heikentämään iPhonen käytettävyyttä. Muun muassa Kalifornian opettajien eläkerahasto on vaatinut Applea valmistamaan jatkossa vähemmän koukuttavia puhelimia lasten ja nuorison suojelemiseksi. Suomessa vaatimukset eivät innosta. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

PERHE PAKUN MATKASSA. Piikkiöläissyntyinen valokuvaaja Matias Silmunen rakensi itse pakettiautostaan verovapaan matkailuauton. Renault Master -auto lähti ennen vuodenvaihdetta perhe mukanaan kohti Portugalia. Silmusen ja Suvi Uusitalon pienen lapsen syöttötuoli on helppo kiinnittää laskettavaan ruokapöytään. Peräkontissa, sängyn alla, kulkevat polkupyörät ja lapsen peräkärryvaunu. Kuva: Matias Silmunen, Kunnallislehti.

 

AALLON HARJALLA. Alvar Aallon 1930-luvulla suunnittelemat huonekalut ovat nousseet maailmalla suosioon. Artek päätyi sveitsiläisen Vitran omistukseen neljä vuotta sitten. Huonekaluista on enemmän kysyntää, kuin tehtaalla voidaan valmistaa. – Teemme tehtaalla huonekaluja niin paljon kuin suinkin pystymme, kertoo Artekin huonekaluja valmistavan A-Factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen. Hän ei muista että tehtaalla olisi koskaan ennen ollut näin kiirettä. Johan Ahlgren ruuvasi pallin jalkoja paikoilleen Artekin Littoisten tehtaalla. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

SETELISTÄ TULIKIN TYHJÄ PAPERI. Opettaja Timo-Ilkka Leikas on lainannut juuri Niklas Soinille 20 euron setelin, jota Niklas on taikomassa viisikymppiseksi. Mutta jokin menee pieleen, ja taikalaatikosta tuleekin tyhjä paperi. – No, nyt sä menetit sun rahat, viihdyttää Niklas-taikuri yleisöä. Laitilan kaikkien alakoulujen oppilaat esittelivät osaamistaan Tulevaisuuden taitajat -tapahtumassa viime perjantaina. Kuva: Solina Saarikoski, Laitilan Sanomat.

 

ARKI VAATII TASAPAINOILUA. TPS:n salibandypelaaja Juuso Varjokumpu haluaa menestyä pelikentällä ja koulunpenkillä. Urheilulukiolaisten kuormitusta ja jaksamista seurataan muun muassa uuden älysovelluksen avulla. Varjokummun arkiaamut alkavat usein Kupittaan palloiluhallilta. Seurajoukkueen treenejä Varjokummun ohjelmassa on neljänä päivänä viikossa ja vielä pelit päälle. Arkiaamut alkavat akatemian harjoituksilla, joista pelaaja kiirehtii koulun penkille. Ennen iltatreenejä hän tankkaa ravintoa ja tekee läksyjä, jos jää aikaa. Kotiin nuorukainen ehtii vasta illalla. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

TARTTUU, MUTTA EI IRTOA. Someron Terttiläntie sai uuden asfaltin viime vuonna. Nyt tiellä liikkujat ovat ihmeissään, kun tiestä irtoaa pikeä, joka ei tahdo irrota millään kengistä, autoista tai koirien tassuista. Ei lähde pelkällä vedellä, toteavat Hannele ja Eero Salo. Osa käyttää ongelman takia jo kiertotietä. Terttiläntie on päällystetty viime vuonna niin sanotulla pehmeällä bitumilla, jonka kovettuminen kestää vuoden. Someron ympäristölautakunnan tekee Ely-keskukselle asiasta lausuntopyynnön. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VAISU LOPPUKIRI. Petja Raaska (vas.) ja Raimo Salakka purkivat Sdp:n torikatosta lauantain kampanjoinnin jälkeen. Turussa presidentinvaalien loppumetreillä oli tarjolla ilmapalloja, kahvia, hernekeittoa, mutta meno oli vaisua. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

SUURENNUSLASILLA TIEDETTÄ. Nelivuotias Kaneli ja kaksivuotias Vilhelmi pääsivät ihmettelemään uutta suurennuslasipöytää kaarinalaisessa tiedepäiväkoti Kipinässä. Kipinä kuuluu Pilke-päiväkotien ketjuun. Ketjulla on jo 79 tiedepäiväkotia eri puolilla Suomea. Kuva: Jaana Pakarinen, Kaarina-Lehti.

 

SATA VUOTTA VANHAA LEIPÄÄ. Uudenkaupungin museon pienoisnäyttely vuodesta 1918 kertoo sodan vaiheista kaupungissa. Joku on kaukonäköisesti lahjoittanut sata vuotta vanhan leipäpalan museon kokoelmiin. Se, että leipä ei ole vuosien saatossa pilaantunut, kertoo karulla tavalla leivän koostumuksesta. Leipää ei ole tehty viljasta, vaan lähinnä puusta. Nälkä ja puute oli sata vuotta sitten todellisuutta Uudessakaupungissa. Kuva: Maija Ala-Jääski, Uudenkaupungin Sanomat.

 

NEULOOSIN OIREET JA HOITO. Se alkoi viattomasti. Alussa tarkoitus oli tavata ystävien kesken ja tehdä samalla jotakin käsillä. Paimiolainen yhdeksän naisen joukko tietää, mihin yhdessä neulominen voi johtaa. Joukko on tavannut kuuden vuoden ajan joka kuukausi neulomusten ja kahvikupposten ääressä. Vasemmalta oikealle Kaarina Karjalainen, Päivi Loikas, Merja Kauhanen, Marjo Mäkitalo, Tuija Muntola ja Jane Iso-Kouvola. Kuvasta puuttuvat Hannele Heikonen, Mervi Luotonen ja Anne Kinnari. Kuva: Mikael Rydenfelt, Turun Sanomat.

 

NOUSIAISTEN VESIKRIISI. Nousiaisiin saatiin puhdasta vettä, kun vesitankki saapui maanantai-iltapäivänä Moisiokodin pihalle. Kunnan vesihuoltomies Reima Sjöroos avusti Markku Karppasta, joka oli tullut hakemaan vettä kahvinkeittoa varten. Nousiaislaiset saivat maanantaina iltapäivällä vesitankin helpottamaan kamppailua saastuneen vesijohtoveden kanssa. Arviolta muutama sata ihmistä on sairastunut vatsatautiin. Putkiston korjaustöiden edetessä klooripitoisuutta nostetaan jopa shokkikloorauksen tasolle. Klooripitoisuuden nostaminen vaikuttaa myös eläintilojen toimintaan. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

NÄYTTELIJÄN APUVÄLINEET. Näyttelijän ei tule samastua esittämiinsä roolihenkilöihin vaan pysyä ikään kuin niiden vieressä. Improvisoi kohtaus, jossa toimit roolihenkilöesineen avustajana, eli liikuttelet hahmoa, mutta varsinaisen roolityön tekee esine. Tämä harjoitus löytyy tuoreesta näyttelijäntyön oppikirjasta. Åbo Svenska Teaterin Jerry Wahlforss näyttää mallia. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

KOLINA KERTOO, MISSÄ PALLO LIIKKUU. Paraislainen Konsta Kuorikoski pelaa sokkopingistä. Päässä on lajiin kuuluva silmät peittävä maski. Maskia käytetään kilpailussa, jotta kaikilla kisaajilla olisivat samat lähtökohdat. Sokkopingis on näkövammaisille suunniteltu mailapeli, jossa kaksi pelaajaa yrittää saada palloa vastustajan maaliin. Pallon liikkeitä hahmotetaan kuulon avulla. Palloissa on kolisevia hauleja. Peliä voivat pelata myös täysin näkevät maskin takia. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

 

VIIKON KUVAT -sarjassa mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.