Aurassa halua satsata lapsiperheiden kotipalveluun

0
Auran sosiaalitoimen Minna Huhtaniemi, Salla Kallio, opiskelija Turie Paju ja Anna Inkeroinen pitävät lapsiperheiden kotipalvelua tärkeänä osana lapsiperheiden ongelmia ennaltaehkäisevää työtä.
Auran sosiaalitoimen Minna Huhtaniemi, Salla Kallio, opiskelija Tuire Paju ja Anna Inkeroinen pitävät lapsiperheiden kotipalvelua tärkeänä osana lapsiperheiden ongelmia ennaltaehkäisevää työtä.

AURA. Auran sosiaalitoimi haluaa siirtää lapsiperheiden kotipalvelun iäkkäiden kotihoidosta perhepalveluiden osaksi. Siirto vaatii lisäresurssia. Perusturvalautakunta pyytääkin lupaa perhetyöntekijän palkkaamiseen.
Aurassa kotipalvelua ei ole pystytty kotihoidon tiiviin työtilanteen vuoksi lapsiperheille markkinoimaan. Kotihoidon asiakkaista onkin Aurassa tällä hetkellä vähintään 95 prosenttia ikäihmisiä. Ongelmana on myös ollut työntekijöiden vaihtuvuus työvuorojen aikana. Perhetyöntekijän palkkaaminen nähdään tarpeelliseksi ennaltaehkäisevän tuen sekä nopean ja riittävän intensiivisen työskentelyn toteuttamiseksi.
Kotipalvelua tarjottiin avopalvelun ohjaaja Ulla-Maija Haapalaisen mukaan viime vuonna alle kymmenelle perheelle. Sosiaalityöntekijä Anna Inkeroinen arvelee pyyntöjä kotipalvelusta tulevan enemmänkin, kun palvelua päästään markkinoimaan. Kysyntää saattaa hillitä palvelun maksullisuus.
Inkeroisen ja perhetyöntekijä Minna Huhtaniemen käsityksen mukaan useimmissa kunnissa lapsiperheiden kotipalvelu onkin jo osa perhepalveluja. Auran tapaa järjestää kotipalvelu Huhtaniemi pitää vanhanaikaisena.
Lapsiperheiden kotipalvelu itsessään ei ole uusi keksintö, se vain katosi 1990-luvun jälkeen kuntien palveluista. Inkeroinen ja Huhtaniemi arvelevat kotipalvelun jääneen lamavuosien leikkuriin. Kotipalvelu on heidän mielestään kuitenkin se, mihin kannattaa satsata.
–Tavalliset perheet ovat aika pienellä autettavissa. Korjaava työ on paitsi vaikeampaa myös kalliimpaa, Inkeroinen toteaa.

Lue lisää 27.3.2018 lehdestä