Asuntojen neliöhinnoissa on suuri eroja Auranmaan kunnissa – Kiinteistömaailma: hintakehitys on tasaista

1

Auranmaan kunnissa asuntojen neliöhinnoissa on suuria vaihteluja. Kalleimmat neliöhinnat ovat tällä hetkellä Aurassa, jossa keskimääräinen hinta on 1 410 euroa.

Edullisimmat neliöhinnat ovat taas Koskella, jossa keskimäärin asunnosta maksetaan 848 euroa neliöltä.

Pöytyällä keskimääräinen neliöhinta on 1 115 euroa, Marttilassa 1 003 euroa ja Oripäässä 1 147 euroa.

Kiinteistömaailman, eCraftin ja Etuovi.comin keskiviikkona julkaiseman asuntojen hintaennusteen mukaan hintataso jatkuu hyvin tasaisena näissä kunnissa.

Oripäässä hintatason ennakoidaan kuitenkin nousevan jopa 2,1 prosenttia tänä vuonna. Oripäässä asuntokauppamäärät ovat kuitenkin niin pieniä, että yksi yksittäinen kauppa saattaa vaikuttaa huomattavasti hintatasoon.

Koskella taas hintataso jatkaa laskuaan, ennusteen mukaan neliöhinnat laskevat 2,8 prosenttia.

 

PÖYTYÄLLÄ asuntojen neliöhinnoissa on hintaennusteen mukaan keskisuuri vaihteluväli. Alueen kalleimmat asunnot ovat neliöhinnaltaan 2,4 kertaa kalliimpia kuin alueen edullisimmat asunnot. Pöytyällä halvimmat neliöhinnat ovat 600 euron tienoilla ja kalleimmat noin 1 500 euroa. Suurin osa kaupoista osuu noin tuhannen euron neliöhintaan.

Aurassa hintahaitarin ennakoidaan olevan pieni. Alueen kalleimmat asunnot ovat neliöhinnaltaan vain 1,6 kertaa kalliimpia kuin alueen edullisimmat asunnot. Aurassa halvimmat neliöhinnat ovat 1 000 euron tienoilla ja kalleimmat noin 1 700 euroa.

Myös Marttilassa hintahaitari on pieni. Alueen kalleimmat asunnot ovat neliöhinnaltaan 1,9 kertaa kalliimpia kuin alueen edullisimmat asunnot. Marttilassa halvimmat neliöhinnat ovat 700 euron tienoilla ja kalleimmat noin 1 100 euroa.

Koskella hintahaitari on pieni. Alueen kalleimmat asunnot ovat neliöhinnaltaan 1,6 kertaa kalliimpia kuin alueen edullisimmat asunnot. Koskella halvimmat neliöhinnat ovat 800 euron tienoilla ja kalleimmat noin 1 500 euroa.

Oripäässä hintahaitari on poikkeuksellisen suuri. Alueen kalleimmat asunnot ovat neliöhinnaltaan 3,3 kertaa kalliimpia kuin alueen edullisimmat asunnot. Oripäässä halvimmat neliöhinnat ovat 500 euron tienoilla ja kalleimmat noin 1 500 euroa.

 

KOKO SUOMESSA ja erityisesti maan suurimmissa kasvukeskuksissa kaupungin sisäinen hintahaitari on kasvanut tällä vuosituhannella voimakkaasti, käy ilmi Kiinteistömaailman, eCraftin ja Etuovi.comin julkaisemasta päivityksestä asuntojen hintaennusteeseen vuosille 2018–2020. Selvityksessä uskotaan, että tämä kehitys jatkuu.

– Yksittäisellä postinumeroalueella leveä hintahaitari on lähtökohtaisesti positiivinen asia: se mahdollistaa omistusasumisen eri varallisuustasoilla samalla alueella. Kokonaisten kaupunkien kohdalla vaikutus voi olla päinvastainenkin, jos hinnat polarisoituvat alueitten välillä, pohtii Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

– Näkyvissä on selkeä trendi: tällä vuosituhannella paikkakuntien sisäinen hintahaitari on levinnyt merkittävästi. Tämä on yhteinen ilmiö kautta Suomen ja korostuu erityisesti isoimmissa kaupungeissa: suurimman hintahaitarin listalle mahtuvat kaikki suurimmat kasvukeskukset kahta poikkeusta lukuun ottamatta, kertoo Heikkinen.

Nämä poikkeukset ovat Espoo ja Vantaa.

 

TURUSSA kalleimmat asunnot ovat neliöhinnoiltaan jopa nelinkertaiset halvimpiin verrattuna. Esimerkiksi Helsingissä kalleimpien asuntojen neliöhinnat ovat hieman yli kolminkertaiset halvimpiin nähden, samoin Tampereella.

Hintahaitariarvioinnissa Suomen paikkakunnat jaettiin tasakolmanneksin suurimman, keskikastin ja pienimmän hintahaitarin paikkakuntiin. Pois jätettiin ääripäät eli 5 prosenttia kaikkein kalleimmista ja 5 prosenttia kaikkein edullisimmista toteutuneista asuntokaupoista yksittäistapausten vaikutuksen poistamiseksi.

Keskiviikkona julkaistu päivitys hintaennusteeseen kertoo, että asuntojen hinnat ovat nousussa 30 paikkakunnalla, tasaisia 139 paikkakunnalla ja laskussa 76 paikkakunnalla Suomessa. Se tarkoittaa, että liki 90 prosenttia suomalaisista asuu vähintään vakaan tai jopa nousevan hintakehityksen paikkakunnilla.

 

 

HELSINGISSÄ hintojen arvioidaan nousevat 2,7 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja Kauniaisissa 1,7 prosenttia.

Espoossa, Oulussa ja Tampereella nousuprosentiksi arvioidaan 1,6.

Kiinteistömaailman Heikkinen listaa nämä paikkakunnan kasvukeskuksiksi.

– Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Turun, Tampereen ja Oulun sijoittuminen hinnannousijoiden joukkoon ei liene yllätys kenellekään.

 

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.