Kuivuus rutistaa satotoiveita

0
Hanna ja Taneli Takatalo tutkailevat tilan härkäpapukasvustoa, joka on pärjännyt kuivuuden kanssa viljakasveja paremmin.
Hanna ja Taneli Takatalo tutkailevat tilan härkäpapukasvustoa, joka on pärjännyt kuivuuden kanssa viljakasveja paremmin.

PÖYTYÄ/Rahkio. –Kylvöjen jälkeen ei ole satanut yhtään. Maatalousyrittäjä Hanna Takatalon toteamus pätee miltei koko Auranmaahan, jos hyvin paikallisia ryöppyjä ei oteta lukuun. Kasvustot huutavat vettä.

Takatalon tilalla Rahkiossa toukotöihin päästiin helatorstaina 10. toukokuuta. Ensin oli kuumaa ja kuivaa, sen jälkeen tuulista ja kuivaa.

Pro Agrian kasvutilannekatsaus arvioi, että poikkeuksellisen lämmin ja sateeton toukokuu on niistänyt kevätviljojen satotoiveita viidenneksen verran tavanomaisesta. Kasvustojen kunto vaihtelee surkeasta tyydyttävään peltolohkosta ja viljelykasvista riippuen.

–Meillä härkäpapu ja ohra ovat pärjänneet parhaiten näissä oloissa, Takatalo sanoo.

Niiden lisäksi tilalla kasvaa laaja valikoima peltokasveja: ruista, syysvehnää, kauraa, kevätvehnää, rypsiä ja öljyhamppua, jota on nyt kasvussa neljättä vuotta.

–Aurinko ja tuuli kuivattavat peltoja. Mikään vähäinen vesimäärä ei tässä tilanteessa vaikuta vielä mitään.

Tuoreimman ennusteen mukaan sää näyttäisi taas olevan lämpenemässä, mutta kunnon sateita ei edelleenkään ole luvassa.

 

Lue lisää 08.06.2018 lehdestä