Naakat saanevat elellä Auranmaalla edelleen melko rauhassa

0
Naakkojen rauhoitus päättyi elokuun alussa. Naakka ehti olla rauhoitettuna 25 vuotta.
Naakkojen rauhoitus päättyi elokuun alussa. Naakka ehti olla rauhoitettuna 25 vuotta.

AURANMAA. Naakkojen rauhoitus päättyi elokuun alussa, mutta melko rauhassa ne saanevat Auranmaalla jatkossakin elellä. Muutamia yksilöitä on Auranmaalla jo ehditty ampua, varsinaisia naakkajahteja ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

–Ei näitä metsästyshimosta ammuta, vaan maanomistajien pyynnöstä, kun on tarve, Seppo Saarinen Riihikosken metsästysyhdistyksestä sanoo.

Ravinnoksi naakoista ei metsästäjien mukaan ole. Naakkoja ammutaankin lähinnä tuhoeläiminä, sillä maatiloille niistä voi olla iso riesa. Naakoista on harmia esimerkiksi karjatiloille, koska ne nokkivat rehupaalit rikki ravintoa etsiessään. Samalla ne sottaavat rehuja ulosteillaan. Myöskään marja- ja hernepelloille naakkoja ei toivota kuokkimaan ja salmonellavaaraa aiheuttamaan.

–Tervetullut asia, että kantaa saa vähentää, Kosken Eränkävijöiden Mauri Rauhala sanoo.

Rauhalan mukaan Koskella on puolenkymmentä naakkaparvea, joissa jo yhdessä voi helpostikin olla sata lintua. Hänen korviinsa ei kuitenkaan vielä ole kantautunut, että naakkoja olisi Koskella ryhdytty ampumaan.

Taajama-alueilla naakkaparvia ei edes pääse hätyyttelemään. Naakkojen ampumiseen pätee samat säädökset kuin muutenkin, eikä lintuja näin ollen voi keskustaajamassa, alle 150 metrin etäisyydellä asutuksesta ammuskella.

 

Lue lisää 21.08.2018 lehdestä