Viikon kuvat: VPK-remontti, moukarimies ja sänkicrossi

0

Somerolainen Henri Liipola oli yksi Suomen edustajista EM-Berliinissä. Ensimmäisissä arvokisoissaan heittäneellä moukarimiehellä jäi varmasti hampaan koloon, sillä tekniikkaongelmat sotkivat kautta. Kausi päättyi kotikisoissa Somerolla.

Salolaisen Julia Ekmanin sukupuolenkorjaushoidot alkoivat viime syksynä, kun diagnoosi sukupuoli-identiteetin häiriöstä oli tehty. Sukupuolen korjaus on pitkä ja raskas prosessi. Hormonaalisia hoitoja seuraa tosielämän koe, jonka jälkeen on vuorossa sukupuolen juridinen vahvistaminen transsukupuolisuusdiagnoosilla.
Julia Ekman on yhdessä muiden aktiivien ja Turun Setan kanssa aloittamassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vertaistukiryhmän kokoontumiset Salossa.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

TUOLTA SE VESI TIPPUI. Karinaisten vapaapalokunnan päällikkö Ilkka Rantala ja VPK:n puheenjohtaja Lassi Arvola tähyilevät paikkaa, josta viime vuoden loppiaisena tihkui vettä paloaseman autohalliin, kun yläkerran käyttövesiputki oli räjähtänyt. Mittava vesivahinko antoi sysäyksen laajaan remonttiin: VPK:n väki päätti pistää kaiken muunkin kerralla kuntoon. Talkootyötunteja kertyi kaikkiaan 2 300. Ja siinä sivussa Karinaisten VPK hoiti 130 hälytystä ja piti paritkymmenet harjoitukset. Kuva: Katriina Reijonen, Auranmaan Viikkolehti.

 

TEKNIIKKA PETTI. Muokarinheittäjä Henri Liipolan kausi päättyi Somerolla alle 70 metrin heittoon. – Koko ajan olen ollut erittäin hyvässä kunnossa, mutta tekniikan kanssa alkoi kesän mittaan tulla ongelmia. Valitettavasti en saanut niitä korjattua edes kauden tärkeimmässä kilpailussa, Berliinin EM-kisojen karsinnassa. Kuva: Kari Eerikäinen, Somero-lehti.

 

URAT KUNNOSSA. Noin viisi prosenttia autoilijoista ajoi huonokuntoisilla renkailla alkuviikosta, kun perinteinen rengasratsiakampanja jalkautui Loimaan seudulle. Autonrengasliiton tarkastaja Christian Mäkipää mittasi renkaiden urasyvyyksiä Ysitien ja kantatie 41:n varressa. Kuva: Lari Kiviranta, Loimaan Lehti.

 

OUDOT AKATEEMISET HUVIT. Kun Turun yliopiston opiskelijat vaihtavat vapaalle, ylioppilaskunnasta löytyy harrastuksia moneen makuun. Kaljapingis kuuluu uusimpiin tulokkaisiin. Alun perin on kyse juomapelistä, jossa mukit täytetään oluella ja niihin koetetaan heittää pingispalloja. – Netistä ei löydy montaa beer pong -opetusvideota, huikkaa Jeremi Nyyssönen (vas.) pelatessaan Matias Virran kanssa. Kuva: Selma Paavola, Turun Sanomat.

 

SUKUPUOLENKORJAUS. Salolainen Julia Ekman haki kaksi vuotta sitten lähetteen sukupuoli-identiteetin toteamiseen. Sukupuolenkorjaushoidot alkoivat viime syksynä, kun diagnoosi sukupuoli-identiteetin häiriöstä oli tehty. Transnainen on nykyään julkisesti oma itsensä. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

MOTOCROSS ON SÄNGEN MUKAVAA. Vahdon Sänkicrossiin osallistui tänä vuonna yli sata kuskia. Hyppyritön ja kohtuullisen tasainen rata mahdollistaa sen, että vasta-alkajankin on helppo tulla pitämään hauskaa. Tapahtuman järjestää Turun moottorikerhon (TMK) motocross-jaosto. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

KURKISTUS SUOMALAISEEN KOULUUN. Ryhmä espanjalaisia lukiolaisia ja heidän opettajiaan on viettänyt kuluneen viikon Paimiossa. Espanjalaiset oppilaat pitivät paimiolaisille esitelmän kotikaupungistaan. Ritva Alasmäki ja Maria Artemia Madarnás Vázquez auttoivat Lucíaa tietokoneen kanssa. Kuva: Pipsa Havula, Kunnallislehti.

 

VAUHTI ON JEES. Kymmenenvuotias Neea Yli-Väärälä nauttii vauhdista ja on valinut lajikseen kartingin. Isä-tytär-tiimi toimii. – Neea on tempperamenttinen, mutta se on toisaalta tässä lajissa ihan hyvä ominaisuus, sanoo isä Jukka Yli-Väärälä. Paimion remontoitu karting-rata antaa harrastukselle parantuneet puitteet. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

PÄÄTÖSERÄN RATKAISU. TPS:n CHL-ottelut jatkuivat viime lauantaina Turkuhallissa, missä Palloseura kohtasi lohkoa johtavan Malmön. Ruotsalaisjoukkue voitti tiukan ottelun numeroin 2–1 ja jatkaa yhdeksällä pisteellä lohkon kärjessä. TPS:n Zach Budish ja Mälmön Frederik Storm kävivät kiivasta kamppailua kiekosta. Maalivahti Rasmus Tirronen seuraa, kumpi voittaa kisan. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

ME TEIMME SEN TAAS! Viikko sitten perjantaina miteltiin jälleen Laitilan alakoulujen välisissä yleisurheilukisoissa. Kentällä huhki hellekelissä yli 200 oppilasta. Kisapäivän päätti kuninkuuslaji, kyläkoulujen välinen sukkulaviesti. Voitto meni Kodjalaan, jo kolmannen kerran peräkkäin. Kuva: Solina Saarikoski, Laitilan Sanomat.

 

KALKKIMAALIN ÄITI. Brittiläinen Annie Sloan vieraili Suomessa ja kertoi sisustusmaaleista. Vuonna 1990 hän kehitti chalk paintin, joka on Suomessa saanut nimen kalkkimaali. Wiurilan kartanomiljöössä Salossa Annie Sloanin silmää miellyttivät vanhan okran sävyt. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

KATUKORIS LIIKUTTAA. Hakitsun tytöt ja Jyrääjät taistelivat tasaisesti Uudenkaupungin torilla. Pirkka Street Basketiin osallistuivat tiistaina kaikki Uudenkaupungin alakoulut, joukkueita oli kaikkiaan 92. Kuva: Risto-Matti Kärki, Uudenkaupungin Sanomat.

 

LASTEN EHDOILLA. Voimistelurenkaat ja puolapuut ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisissa kodeissa. Heikuroiden kotona Kaarinassa renkaat roikkuvat olohuoneen katosta. Kuusivuotias Edvin tuntee rengastemput. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

KIERTOLIITTYMÄ ON MUTKIKAS JUTTU. Kaarinan keskustaan on muutaman vuoden sisällä tullut kaksi kiertoliittymää, mutta suuri osa kaarinalaisista ei näytä tietävän, miten niiissä ajetaan. Kaarina-Lehti seurasi ajoa yhdessä ympyrässä 10 minuttia. Sinä aikana liittymässä ajoi 64 autoa, joista 27 ei käyttänyt vilkkua lainkaan tai käytti sitä väärin. Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

 

SOSIAALINEN SOITIN. Ukulelea soittavat kaikenlaiset ihmiset. Internet ja sosiaalinen media ovat vauhdittaneet kansainvälistä ukuleleinnostusta. Turussa ukulelensoittoa opettava Markus Rantanen on törmännyt moniin myönteisiin ukulelekokemuksiin myös vetämillään kursseilla ja oppitunneilla. Manu Hytönenkin on jo päässyt soittamisen makuun, vaikka aloitti Rantasen oppilaana vasta kuluvana syksynä. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

POIS PENKILTÄ. Inter-kasvatti Joni Kauko (oik.) ehti istua maajoukkueen karsintapeleissä vuosia varamiehenä, kunnes kutsu viimein kävi kentälle. Se tapahtui lauantaina Kansojen liigassa Unkaria vastaan. Kelpo esityksen myötä minuutteja kentällä tulikin kerralla heti täydet 90. Lukas Hradecky (vas.) hassuttaa. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.