Olavi Virta -elokuva kertoo viihdyttävästi opettavaisen tarinan

0
Karinaisista lähtöisin oleva Lauri Tilkanen onnistuu Olavi Virran roolissaan. Kuva: Artista Filmi Oy
Karinaisista lähtöisin oleva Lauri Tilkanen onnistuu Olavi Virran roolissaan. Kuva: Artista Filmi Oy

Elokuva: Olavi Virta
Ohjaaja: Timo Koivusalo
Pääosissa: Lauri Tilkanen, Malla Malmivaara, Raimo Grönberg, Vesa Vierikko, Martti Suosalo, Jonna Järnefelt, Seela Sella, Hannu-Pekka Björkman, Heikki Nousiainen, Lauri Maijala, Timo Lavikainen, Esko Roine, Ylermi Rajamaa, Samuli Niittymäki, Tom Petäjä, Tapani Kalliomäki, Ilkka Koivula, Saga Sarkola, Jemina Sillanpää, Tom Lindholm, Juhani Niemelä
Ensi-ilta: 5.10.2018.
Kesto: 2 t 5 min
Ikäraja: K12

Olavi Virta on kaikkien aikojen tunnetuin laulaja Suomessa ja tätä roolia elokuvassa sai näytellä ”meidän kylän oma poika” Lauri Tilkanen. Elokuva kertoo miehestä, joka selvisi sodan kautta köyhyydestä huipulle – todellakin huipulle, sillä nykyajan nuorisollekin Olavi on tuttu niin nimeltä kuin varmasti myös kappaleiltaan.

Elokuvan aikana nähdään miten laulajana ja elokuvatähtenäkin toiminut Virta menettää kaiken muun paitsi lauluäänensä. Elokuvassa nähdään tarina miehestä, joka nauttii vauhdista, kauniista naisista, hauskanpidosta ja alkoholistakin. Elokuvassa nähdään myös kaiken rellestyksen seuraukset, niin hyvät kuin pahat.

Olavi Virta on esimerkki siitä, miten menestyksellä on myös hintansa. Ihmiset, joita oikeasti tarvitaan, ovat saattaneet olla koko ajan siinä vierellä, lähimmäisenä. Tarinan lopussa onneksi Virta tajuaa oman vaimonsa Irenen (Malla Malmivaara) tärkeyden ja rakkauden.

Elokuvan lopussa nähdään miten sairauden uuvuttama Olavi nousee vielä kerran halveksivan yleisön eteen keppinsä kanssa, mutta kun hän avaa suunsa ja alkaa laulaa, yleisö hiljenee sekä herkistyy.

Mielestäni elokuva oli erittäin viihdyttävä. Vaikka elokuvan tarina on hieman rankka eikä niin onnellinen, se on kuitenkin sopivasti höystetty huumorilla. Elokuva sopii mielestäni kaikenikäisille, sillä onhan Olavi Virta koko kansan tuttu laulaja. Nuoriso saa samassa opettavaisen tarinan, mutta myös hieman sivistystä maamme viihdealasta ja sen historiasta. (I.M.)
* * * *

 

Arvosteluasteikko
* * * * *  unohtumaton
* * * *   hyvä
* * *  kannattaa katsoa
* *  kannattaa katsoa, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata katsoa, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.

 

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.