Talvinopeudet voimaan maanteillä torstaina

0

Maanteillä siirrytään talvinopeuksiin pääosin torstain aikana. Talven ja pimeän ajan alennetut nopeusrajoitukset astuvat voimaan viimeistään perjantaina.

Talvinopeudet tarkoittavat, että valtaosalla moottoriteitä ja maanteitä ajonopeuksia alennetaan. Maanteillä nopeus laskee yleensä 80 kilometriin tunnissa. Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan osalla vähäliikenteisistä maanteistä.

Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa tien huono kunto ja liikenteen suuri määrä.

 

Moottoriteillä, joissa on käytössä vaihtuva nopeusrajoitus, saattaa rajoitus olla vielä 120 kilometriä tunnissa valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa. Edellisistä vuosista poiketen tätä siirtymäaikaa voidaan olosuhteiden salliessa jatkaa marraskuun loppuun asti. Käytännössä tämä tarkoittaa E18-moottoritietä. 

– Hyvällä ajokelillä valoisaan aikaan kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuutta jatkaa siirtymäajan käyttöä marraskuun loppuun asti, kertoo Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten alueilla Liikenneviraston tieliikennekeskukset seuraavat ajo-olosuhteita, kuten keliä, ruuhkia ja valaistusolosuhteita. Näiden tietojen pohjalta päätetään tilanteeseen sopivat rajoituslukemat.

Takaisin kesänopeuksiin siirrytään keliolosuhteiden salliessa tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa.

 

LIIKENNEMERKKIEN ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

– Riittävän alhainen nopeus ehkäisee pidon menetystä, riittävä turvaväli peräänajoja tai muita onnettomuuksia. Liian suurella nopeudella ei ajonvakautusjärjestelmästäkään ole tarvittavaa hyötyä, jos renkaiden pito pääsee irtoamaan tien pinnasta, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Vuoristo huomauttaa myös, että liukkailla keleillä myös auton pysähtymismatka pitenee huomattavasti.

– Liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta – tai oikeastaan toimimattomuus.

 

SUOMALAISET ovat vahvasti talvinopeuksien kannalla. Vuonna 2017 tehdyssä tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimuksessa lähes yhdeksän kymmenestä yksityishenkilöstä hyväksyi talvinopeudet.

 

ILMATIETEEN LAITOKSEN ennusteen mukaan sää kylmenee vähitellen ja yöpakkaset yleistyvät myös etelässä. Viikonloppuna maan eteläpuolitse liikkuvan matalapaineen lumisateet saattavat yltää maan eteläosaan, mutta ennustetussa sateen reitissä on vielä epävarmuuksia. Kylmä sää näyttää jatkuvan vielä viikonlopun yli.

Kuljettajien kannattaa ottaa mahdolliset liukkaat kelit huomioon ajotavassa ja rengasvalinnassa, muistuttaa Liikennevirasto. 

 

Kuusi vinkkiä liukkaiden varalle 

  1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. 
  2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.
  3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.
  5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
  6. Älä annan talven yllättää sinua, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat alle.