Mekko muovijätteestä ja korut elektroniikkaromusta – Tove Holm panostaa Linnan juhlien ympäristöteemaan

0

Tove Holmin merien muovijätteestä valmistetusta usiokierrätysmateriaalista valmistettu juhlapuku tekee ensiesiintymisensä julkisuudessa illalla Linnan juhlissa.

Linnan juhlien kantavia teemoja ovat tänä vuonna ympäristö ja ilmasto. Sen vuoksi itsenäisyyspäivän vastaanotolle on kutsuttu parisensataa vierasta, joiden ansiota ovat juuri sillä saralla.
Yksi heistä on Itämerihaasteen Turun koordinaattori ja Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Tove Holm, joka on tehnyt uransa ympäristöasioiden parissa.
– Olen todella iloinen, että he ovat valinneet tällaisen teeman. Ja mitä olen seurannut juhlien suunnittelua, niin kaikessa on otettu ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulmat huomioon. Olen ylpeä presidentistä ja hänen vaimostaan, Holm toteaa.
Kutsun saaminen on monelle vieraalle yllätys, eikä Holm ollut siltä osin poikkeus. Hän istui marraskuun alussa toimistollaan, kun paikalle saapui poikkeuksellinen vieras.
– Posteljooni tuli toimistolle sisälle, eikä siellä ikinä käy posteljoonia. Hän avasi kirjekuoren, josta otti toisen kirjekuoren, ja ihmettelin että mikä tämä posti oikein on, Holm muistelee.

Kun lähetys paljastui kutsuksi, tarttui Holm heti toimeen. Hän halusi pukunsa ja korujensa sopivan mahdollisimman hyvin tämän vuoden teemaan, joten ensimmäinen puhelu lähti Turun ammattikorkeakoulun lehtorille Henna Knuutilalle, joka tuntee tekstiilien kiertotalouden.
– Henna oli juuri seminaarissa koskien samaa aihetta ja lupasi kysellä ympäriltään. Hän palasi asiaan ja sanoi, että ympäristöystävällisin vaihtoehto olisi uudelleenkäyttää pukua jonka on jo ostanut, mutta itselläni ei ollut sellaista, Holm toteaa.
Seuraava askel oli ottaa yhteyttä vaatelainaamo Vaatepuuhun, jonka käyttää pystyy vuokraamaan design-vaatteita. Heidänkään valikoimissaan ei kuitenkaan ollut Holmille sopivaa asua. Sen sijaan muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala suunnitteli uuden asun, joka on valmistettu merien muovijätteestä valmistetusta uusiokierrätysmateriaalista.
Puku tekee ensiesiintymisensä Linnan juhlissa, jonka jälkeen se siirtyy Vaatepuun kokoelmiin.
– Olen oikeastaan puvun ensimmäinen lainaaja. Kun se on ollut minulla käytössä itsenäisyyspäivän juhlissa, niin se jatkaa muiden lainattavaksi, Holm toteaa.
Ympäristöteema näkyy myös koruissa, jotka kaarinalainen Sirokoru on valmistanut elektroniikkaromusta kerätystä hopeasta. Itsenäisyyspäivän jälkeen ne huutokaupataan Saaristomeren suojelurahaston hyväksi.
Holm juhlii Presidentinlinnassa yhdessä miehensä Dan Holmin kanssa.
– Innolla odotan kaikkea, mitä siellä voi kokea. Haluan tuntea koko tunnelman mikä siellä on, ja nähdä koko linnan ja kaikki koristukset ja maistaa ruokia ja boolia, hän ennakoi.

 

Teksti: Harri Ahola, kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.