Viikon kuvat: Joulupuun sahaus, Loimaalla kullattu ja parrat pois

0

Joulurauha alkoi sunnuntaina, kun piikkiöläisellä murteella kirjoitetussa julistuksessa kehotettiin kansalaisia olemaan fiksusti ja niuhottamatta turhista. Liikenteessä tulisi noudattaa malttia ja suosia paikallisia palveluja. Joulunajan kostukkeita tulisi ottaa vain sen verran, että posket alavat punoittaa ja sydän lämpenee.
– Näin kauniks lopuks toivota kaikil kansal hyvä miält, unhotetta ja anneta antteks, jos on ollu riiroi ja viätetä sitt oikke rauhaline joulu, julisti piikkiöläinen joulurauha.
Tekstin on laatinut Kauko Vainikainen.

Viikon kuvissa suunnataan vahvasti kohti joulua. Tapaamme esimerkiksi joulumuorin, Lucian ja käymme uudenlaista kuusikauppaa.

Joulun alla ajetaan myös parrat pois ja kullataan Venla-patsaat.

 

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

JOULUKUUSI OMAN MAUN MUKAAN. Heimo Mattilan joulukuusitilalla Marttilassa puut saa valita ja sahata itse, jos haluaa. Se onkin monelle suuri elämys ja yksi joulunodotuksen kohokohdista. Tarvasjokelaiset Erja ja Ari Nieminen pistäytyivät maanantaina tutulla kuusikauppiaalla hakemassa itselleen joulupuun. Niemisen pariskunta kertoi käyneensä Mattilan tilalla jo reilu kymmenen vuotta. Kuva: Sari Holappa, Auranmaan Viikkolehti.

 

LOIMAALLA KULLATTU. Loimaalaisen naiskauneuden maine on levinnyt laajalti. Joulukuussa Metsämaalle saapui 19 Venlaa, johtka huusivat hohtoa. Niitä ehostettiin viikko Loimaan Kromauksessa, ja ihme tapahtui. Venloista tuli upeita, ja pian niitä suudellaan televisiossa. Yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki tutkii valmista kultausta. Antinmäen yritys Vespro hoitaa patsaat Venla-gaalaan. Kultainen Venla -yleisöäänestys on käynnissä. Kuva: Pasi Salo, Loimaan Lehti.

 

JOULUMUORIN JOULU. Ritva Reponen on viihtynyt joulumuorina jo parikymmentä vuotta. Reposelle ja hänen miehelleen Timolle joulumuorin ja -pukin esiintymisiä on vuosien varrella kertynyt kymmeniä, ellei satoja. – Käymme erilaisissa juhlissa, päiväkodeissa ja sitten ihan aattona kierrämme kodeissa, Reponen kertoo. Reposten kaikki kolme omaa lasta ovat jo aikuisia, mutta parasta joulussa on nimenomaan lasten joulu. Sitä pääsee muorina seuraamaan läheltä. Kuva: Jaana Pakarinen, Kunnallislehti.

 

YHÄ USEAMPI ANTAA PALAUTETTA KULJETTAJISTA. Turun seudun paikallisliikenteessä tehdään yli 27 miljoonaa bussimatkaa vuodessa. Asiakkaat antavat vuodessa tuhansia palautteita. Kuljettajat saavat usein hyvin kielteistä palautetta. Tarja Pihlaja on ajanut bussia yli kymmenen vuotta. Hän kertoo, että suoraa palautetta tulee asiakkailta melko vähän. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

NYT SE PARTA LÄHTEE. Yli vuosi sitten Taivassalon kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti Lahdenperä haastoi valtuutetut kasvattamaan partaa, kunnes uuden seurakuntakeskuksen rakentamistyöt alkavat. Nyt rakennushankkeen valitusmahdollisuudet on käytetty loppuun ja työt ovat käynnistyneet. Juuri omasta parrastaan luopunut kirkkovaltuutettu Markku Salminen (vas.) naureskeli kirkkovaltuuston puheenjohtajalle Antti Lahdenperälle, joka ajoi vuorostaan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jorkka Lehtosen partaa. Kirkkovaltuutettu Vilho Vuorinen puhalsi irronneet partakarvat pois Lehtosen kaulukselta. Kuva: Jonna Lankinen, Turun Sanomat.

 

LUCIA JA 23 HEVOSTA. Wasaborgin Hevosurheilijoiden ja Uudenkaupungin ratsastajien näyttävä Lucia-kulkue ihastutti kaupungin keskustassa lauantaina. Ennätyspitkässä kulkueessa oli mukana yhteensä 23 hevosta ja ponia ratsastajineen. Lucia-neitona vilkutteli Ida Kallioinen. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

SAA KOSKEA. Salolaisen Kukonkallion hoivakodin asukas Inga Toivoniemi kokeilee, miltä tuntuu Anja Ahon tekemän, äitiä ja lasta esittävän, puuveistoksen pinta. Salon Taiteilijaseura sai kaksi vuotta sitten lahjoituksena kuvanveistäjä Anja Ahon teoksia. Yhdistys sijoitaa ne nyt Salon hoivakoteihin: Näitä teoksia saa koskea, Taiteilijaseuran väki kannustaa. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

KUUSIKAUPPA TULEE KOTIOVELLE. Mynämäkeläiset yrittäjät Henri Impilä ja Janne Sampalahti myyvät kuusia kotiin toimitettuna. Mikael ja Kati Myllyoja katsovat, kun Mattias Kitola esittelee tuomiaan kuusia. Kuusikauppa käynnistyy noin viikko ennen joulua, mutta hiljenee jo aatonaattona. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

METSÄSSÄ RIITTÄÄ TÖITÄ. Salometsän upouusi Ponsse-metsäkone ja Tapio Vesanen teki harvennushakuita Someron Pitkäjärven maisemissa. Puukauppaa tehdään nyt sangen vilkkaasti koko maassa. Valtakunnallinen trendi pätee Salometsänkin alueella Salossa ja Somerolla. – Erityisesti kuitu- ja energiapuulle riittää kysyntää. Metsänomistajille vuosi on ollut erittäin hyvä, Salometsän toiminnanjohtaja Olavi Pitkänen sanoo. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

PUVUT LUONTOON. Marjo Haapasalo kuvaa Béatrice Höneriä, joka poseeraa vanhoista ilmapalloista tehty puku yllään Ruissalossa. Puvustajana Marjo Haapasalo luo fantasiamaailmoja esimerkiksi teatteriesityksiin. Valokuvauksessa hän karttaa täydellisyyttä ja hakeaa säröä. Viime aikoina luonnosta, valokuvaamisesta ja pukujen viemisestä luontoon on tullut Haapasalolle tärkeää. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

VIERAITA JA HERKKULEIPÄÄ. Vanhalan Villalammastilan lampolan ylisillä tuntuu kuin tupsahtaisi toiseen maailmaan: joululaulut soivat, kynttilät valaisevat, glögi tuoksuu, pitkät räsymatot raidoittavat lautalattiaa ja penkkejä peittävät pehmoiset lampaantaljat. Untamalan upean kylänraitin varrella sijaitsevalla lammastilalla vietettiin Linda Lampolahden 8-vuotissyntymäpäiviä. Vieraakseen hän oli saanut parikymmentä kaveria, jotka tilan emäntä Marge Reiman johdatti pihan poikki navetan alakertaan, lampaiden valtakuntaan. Lampolan väki oli innoissaan lasten vierailusta – etenkin, kun kyläilijöillä oli herkkuleipää tuomisinaan. Kuva: Solina Saarikoski, Laitilan Sanomat.

 

HUIPPU-URHEILIJA JA ÄITI. Soutaja Eeva Karppinen aloitti kevyen harjoittelun pari viikkoa poikansa Nooan syntymän jälkeen. Nyt treenaaminen on täydessä vauhdissa ja kunto jo lähes sama kuin ennen synnytystä. Syntymänsä jälkeen Nooa on äitinsä urheilusuoritusten aikana yleensä nukkunut – välillä vaunuissa mukana lenkillä, välillä isoäitinsä tai isänsä hoivissa. Huippu-urheilijaäidit ovat harvinaisia, mutta etenkin kestävyyslajeista heitä kuitenkin löytyy. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

JOULURAUHA PIIKKIÖKSI. Piikkiössä joulurauha alkoi jo sunnuntaina joulukauden avauksessa. Pakkassäässä glögi ja piparit maistuivat. Tilaisuudessa luettiin piikkiön murteella kirjoitettu joulurauhan julistus, jota on luettu piikkiöläisille jo vuodesta 2002 asti. Tekstin on laatinut piikkiöläinen Kauko Vainikainen. Kuva: Jari Malm, Kaarina-Lehti.

 

OPISKELIJOIDEN TILALLE YRITYKSIÄ. Kimmo Kuusola (vas.) ja Sami Anttalainen kokoavat pussisuodattimia salolaisen Filter Partnerin uusissa tiloissa. Tasaisesti kasvanut yritys toimii nykyisin Mariankadun varrella entisen ammattiopiston kiinteistössä, jossa on jo kaikkiaan kymmenen yritystä vuokralla. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VALLOITA TULIVUORI. Lasten sisäliikuntapuisto Hoplop avasi kuukausi sitten uuden kohteen Raisioon. Lapsia ilahduttaa tulivuori, joka syöksee välillä laavaa. Aikuisia on ajateltu sohva-alueella. Hugo (vas.) ja Venla Pesonen kiipeävät ylös tulivuorelle, joka syöksee laavaa ja ärjyy puolen tunnin välein. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

PALAPELIN KOKOAMISTA. Isä Bruno (oik.) ja poika Joonas Lähteenmäki kokoavat äänipalapeliä tuhansista tiedostoista lentokoneen mittaristolta näyttävän tiskin äärellä. Uptempo-dubbausstudion kopissa äänessä on Joonathan Kettunen. – Yääk, etovaa, vie se pois! kuuluu kaiuttimista, animaation lintuhahmo rääkäisee. Ollaan keskellä kiskolaista maalaismaisemaa, mutta tavallaan Hollywoodissa: tekeillä on suomennus uuteen Dreamworksin sarjaan, joka menee aikanaan jakeluun Netflixin kautta. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

JOULUN IHME. Someron seurakuntakeskukseen oli rakennettu jouluhuoneita, joissa edettiin Kirsi Härmeen kirjoittaman Kuusi Kuusonen -tarinan mukaisesti. Joulun tunnelma hiipi sydämeen tarinan ja sävelmien kera. Seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kirsi Härme ja varhaiskasvatuksenohjaaja Asta Haukioja (kuvassa) kierrättivät lapsiryhmiä huoneissa. Ihmeteltävinä oli muun muassa vanha postilaatikko, ladon ovi, potkukelkka, kynttilälyhtyjä, ikkuna, seimi ja joulukuusi. Kierrokselle lähtiessä todettiin: ”Avaatko oven ja annat joulun tulla sydämeesi? Joulu on jo täällä”. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-Lehti.

 

 

VIIKON KUVAT -SARJASSA mukana olevat lehdet: Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.