Muista varautua torstaiaamun pyryyn: Etelä-Suomeen luvassa jopa 20 senttiä lunta ja huono ajokeli

0
Lumisade alkaa jo torstain vastaisena yönä ja haittaa aamuliikennettä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä alkava lumisade haittaa aamuliikennettä maan eteläosassa, muistuttaa Ilmatieteenlaitos.

Lunta kertyy Turku–Lahti–Savonlinna-linjan eteläpuolella 10–20 senttimetriä, rannikon tuntumassa jopa enemmän.  Auranmaa säästynee kaikkein runsaimmalta lumentulolta.

 

Ennustettu lumikertymä. Kuva: Ilmatieteenlaitos.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona tekemän ennusteen mukaan maan eteläosan yli itään kulkee torstain aikana syvenevä, voimakas matalapaine sateineen. Matalapaineeseen liittyvät sateet tulevat pääsääntöisesti lumena, mutta etelärannikolla erityisesti Hankoniemellä voi ajoittain sataa myös vettä.

Tuuli on voimakasta, lumi kinostuu ja pakkaslumi pöllyää.

– Voimakkaan tuulen kera tuleva lumi haittaa merkittävästi raide- ja maantieliikennettä, sanoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Lumisade alkaa jo torstain vastaisena yönä ja haittaa aamuliikennettä maan eteläosassa. Etelässä nollan tuntumassa oleva lämpötila voi aiheuttaa nuoskatykkyä kapealla vyöhykkeellä, varsinkin Uudenmaan ja mahdollisesti Kymenlaakson rannikolla, jossa puut voivat taipua lumikuorman alla sähkölinjoille. Samalla alueella sadekertymä on runsainta.

Matalapaineen jälkipuolella maan eteläosassa pohjoistuuli on puuskaista, ja tuuli puhaltaa ylimmillään 13–16 metriä sekunnissa.

– Vähäiset tuulen ja lumen aiheuttamat yhteisvaikutukset ovat mahdollisia. Suurin vaikutus yhteiskuntaan lienee kuitenkin liikenteen ongelmilla, varsinkin jos niihin ei varauduta riittävästi esimerkiksi varaamalla runsaasti aikaa työmatkoihin ja pitämällä vapaa- ja etätyöpäiviä, meteorologi Eerik Saarikalle sanoo.

Uudellamaalla saadaan yli 20 senttimetrin vuorokautisia lumikertymiä keskimäärin kerran kolmessa vuodessa.