Viikon kuvat: 150-vuotiaan juhlatulet, hyttitehdas ja historiallinen miekkailu

0

Viikon kuvissa näemme vuoden ensimmäisen somerolaisen. Tyttövauva on tiukasti kolmen isoveljensä syleilyssä.

Tapaamme myös historiallisen miekkailun harrastajia ja muurlalaistytön, joka joutuu koulun sisäilmaongelmien takia opiskelemaan yksin kotona.
Piikkiön hyttitehtaalla valmistuu nyt tuplamäärä hyttejä aikaisempaan verrattuna. Viikon kuvissa esitellään tehtaan tuotantolinjaa.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

JUHLAVAT JÄTKÄNKYNTTILÄT. Kosken juhlavuosi aloitettiin viime lauantaina tuleen tuijottelemalla. Kosken Lions clubin järjestämässä tapahtumassa jätkänkynttilöillä muodostettiin Kosken kunnan ikä eli numero 150. Toni Leino houkutteli tapahtumassa kaasupolttimella himmeämpiä jätkänkynttilöitä loimuamaan komeammin. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

”IHMISOIKEUDET KAIKILLE”. Humppilalaislähtöinen Sakris Kupila on uusi Setan puheenjohtaja. Kupilan tavoitteena on saada ihmisoikeudet kaikille, myös Suomessa. Eduskunnalla ja sen säätämillä laeilla on iso rooli syrjimisen vähentämisessä. – Sateenkaari-ihmisten oikeudet eivät ole muilta pois, Sakris Kupila huomauttaa. Ikää hänellä on vasta 22 vuotta, mutta Kupilalla on pitkä kokemus Setassa toimimisesta ensin nuorisotoimikunnassa ja sitten varapuheenjohtajana. Kuva: Kati Uusitalo, Loimaan Lehti.

 

VUODEN ENSIMMÄINEN SOMEROLAINEN. Vartiaisen perheen isoveljet Matias (vas.), Valtteri ja Kaapo kilpailevat, kuka saa pitää pikkusiskoa sylissä. Heistä perheen uusi tulokas on söpö. Poikien nimiehdotukset tytölle ovat Vilma, Emilia ja Venla. Vuoden ensimmäinen somerolainen syntyi 5. tammikuuta. Kuva: Merja Ryhtä, Somero-lehti.

 

TUPLAMÄÄRÄ HYTTEJÄ. Meyerin Turun tehtaan investoinnit Piikkio Worksin hyttitehtalle ovat kasvattaneet hyttituotannon kaksinkertaiseksi. Viikossa valmistuu nyt 120-130 hyttiä. Myös väkeä on palkattu lisää. Uudessa kokoonpanosalissa on automaattinen tuotantolinja, jossa jokainen työvaihe kestää ennalta suunnitellun ajan. Kuva: Jari Malm, Kunnallislehti.

 

HYISEEN VETEEN JÄIVÄT KIVUT JA PAHA MIELI. Ennätykselliset 120 uimaria osallistui lauantaina Salon seudun avantouimareiden järjestämiin Kokkilan avantouintikisoihin. Ensimmäisessä erässä uivat Anri Lindholm (vas.), Teuvo Hietamäki ja Marketta Lattu. Uimarit kertovat jättäneensä hyiseen veteen polvikivut, flunssat ja ikävän mielen. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

TULEEKO KALAA? Littoistenjärven länsirannalla kisattiin sunnuntaina kalasaaliista Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajien järjestämässä pilkkikilpailussa. Kairaajat kertoivat, että jään paksuus oli noin 15 senttimetriä. Kuva: Jan Sundman, Kaarina-Lehti.

 

KOKEELLISTA ARKEOLOGIAA. Historiallinen miekkailu on taistelulaji, joka herättää henkiin unohdetut asetaidot vanhojen taisteluoppaiden avulla. Lajin vanhin suomalaisseura, 1997 perustettu Warusseppäin Kilta, toimii Turussa. – Warusseppäin Killassa miekkailu on kuin kokeellista arkeologiaa. Testaamme ja harjoittelemme, miten keskiajalla oikeasti miekkailtiin. Siksi myös varusteiden on vastattava mahdollisimman aitoja, sanoo lajin Suomeen tuonut ja seuran puheenjohtajana toimiva Marko Saari. Harjoitustilanne päättyy tyypillisesti vastustajan sitomiseen maahan. Varakkaiden asemiesten henki haluttiin säilyttää lunnaiden saamista varten. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

KASVEILLE LASIPALLO KODIKSI. Turussa asuvan Eszter Vidákin idea myydä ilmakasviterraarioita yhdisti kaksi paikallista yrittäjää. Vidák kasvattaa ilmakasveja ja asettelee niiden seuraksi muun muassa sammalta ja jäkälää, kaarinalainen Markku Kostamo puhaltaa puolestaan kasveille pesäksi lasipalloja. Sisustustuotteena ripustettavat ilmakasviterraariot ovat nyt trendikkäitä. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

KAARINAN VALTUUSTO TÄYTTI SATA VUOTTA. Vuosisata sitten valtuusto päätti ensimmäisenä työnään kunnallisverosta: 3 markkaa mieheltä, 2 markkaa naiselta ja 5 markkaa koiralta. Valtuuston ensimmäinen puheenjohtaja oli Oskari Santalahti. Kaarinan valtuuston juhlakokoukseen päässeet puheenjohtajat: Ilkka Laaksonen (Kaarinan valtuuston puheenjohtajana 1980–1984, 1991–1992), nykyinen puheenjohtaja Jere Järvinen (2015–), Hannu Hurme (2001–2003), Janne Aso (Piikkiön valtuuston puheenjohtaja 2001–2006), Arto Elo (Piikkiö 1999–2000, 2007–2008), Risto Sjöholm (1985-1990) sekä Heimo Kukkonen (1993–2000). Kuva: Maria Kesti, Kaarina-Lehti.

 

BUSSIT VIDEOIKSI. Kuusitoistavuotias Johannes Salovaara on harrastanut busseja pari kolme vuotta. Hän kuvaa linja-autoja, äänittää niiden äänimaailmaa ja koostaa videoita muiden harrastajien iloksi. – Ihan ensisysäys kiinnostukselle oli varmaankin bussi, jolla liikuttiin usein päiväkotiryhmän kanssa. Kutsuimme sitä kissabussiksi. Se oli Lahden Autokorin valmistama toisen sukupolven Scala, joita on liikenteessä edelleenkin, Salovaara kertoo. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

YHTEINEN HARRASTUS. Uinti on salolaisen Mauri Veikkolan ja lapsenlapsi Jade Kulmalan, 5, yhteinen harrastus. He käyvät Salon uimahallissa kerran viikossa. Salon uimahallissa eletään parhaillaan vuoden kiireisintä aikaa. Tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuussa käy selvästi eniten asiakkaita ja erilaiset kurssit ovat taas joulutauon jälkeen alkaneet. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

AGGRESSIOT ULOS. Sanni Mikkonen pääsi purkamaan aggressioita tytöille järjestetyssä jenkkifutiksen lajitestauksessa Taponkedon hallissa Maskussa. Mikkosta taklaamassa on seuran juniori Auri Norrman. – Nyt myös tyttöjä yritetään saada ymmärtämään, ettei tämä ole pelkästään poikien juttu, raisiolaisen West Coast Phoenixin valmentaja Minttu Harjula sanoo. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

LINTUJEN TALVIEVÄÄT. Arto Lehtisen pihalla on herkkuja tarjolla linnuille. Oman pihan lisäksi mies huolehtii myös Yaran teollisuusalueella olevasta ruokintapisteestä Uudessakaupungissa. Lehtinen neuvoo laittamaan linnuille kuorittuja auringonkukan siemeniä, kauraa, pähkinöitä, talipötkäjä ja -palloja sekä suolatonta vaaleaa leipää. Kuva: Rauno Laine, Uudenkaupungin Sanomat.

 

YKSI OPPILAS KOTONA. Muurlalainen yhdeksäsluokkalainen Jessica Isokangas on opiskellut pari kuukautta kotonaan, koska salolaisessa Hermannin koulussa häntä vaivasi jatkuva päänsärky. Kotona oireita ei ole, ja Jessica voi käydä koulua etäyhteydellä. Hermannin yläkoulun henkilöstöstä lähes puolet oireilee jollain lailla entisen ammattikorkeakoulun kiinteistössä Ylhäistentiellä. Rehtori Lisa Paavilainen toivoo, että kaupunki tekee ratkaisuja ongelman korjaamiseksi nopeasti. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

LÄHIRUOKAA HELPOSTI. Simulan tilan ylläpitämä Vidilän tilamyymälä avasi ovensa muutama päivä ennen joulua. Tilan isäntä Juho Simula ja hänen siskonsa Sofia Simula kertovat, että tilamyymälän ajatuksena on tarjota ihmisille mahdollisuus ostaa lähiruokaa helposti ja mihin aikaan tahansa. Talviaikaan myynnissä on kananmunia, lanttua ja sipuleita. Kesällä myös varhaisperunaa. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

TALVI HURMASI ULKOILIJAT. Rapsakka pikkupakkanen toi loppiaisena vilskettä Turun talvisille liikuntapaikoille. Impivaaran ladulla oli ruuhkaa ja Hirvensalon rinteen hissijono venyi. Parkin kentän lisäksi myös osa luonnonjääkentistä oli Turussa luistelijoille auki. Vastikään avatun Mäntymäen kentän jää sai sunnuntaina kehut Lotta Turakaiselta, pikkuveli Veikolta ja heidän äidiltään Hanna Turakaiselta.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:
Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.