Karvainen terapeutti avaa muistojen hanat

0
Kääpiösnautseri Veeti edusti oranssissa tunnushuivissa, josta kaverikoirat tunnistaa. Kaverikoirat on Suomen Kennelliiton rekisteröity tavaramerkki.

AURA. Auran ABC:n peräkulmasta kuului normaalia enemmän haukkumista ja läähätystä, kun Suomen Kennelliiton kaverikoirat esittäytyivät lemmikkitarvikeliike AuraPetin hyvinvointipäivässä. Sileäkarvainen noutaja Iida, 8, kääpiösnautseri Veeti, 3, shetlanninlammaskoira Pilvi, 10, ja leonberginkoira Keela, 4, sulostuttivat liikkeessä vierailleita ja antautuivat lukuisille rapsutuksille.

Kaverikoiraryhmiä on ympäri Suomen. Kaverikoirakoirat vierailevat pääosin lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona, useimmiten kerran kuussa, sillä Kennelliiton mukaan jo pelkällä koiran läsnäololla ja kosketuksella on hyviä vaikutuksia. Gitte Kuosmanen, Halinalle-kaverikoiraryhmän vetäjä, vahvisti ajatuksen.

–Monet vanhukset, vaikka olisivat kuinka muistisairaita, juttelevat koirille ja silittävät niitä. Ja vaikka eivät juttelisikaan, niin aina ne silittävät. Sieltä tulee kaikenlaista kertomusta omista vanhoista koirista ja sotakoirista sekä kaikista omista eläinmuistoista maalaisajalta.

Kuosmasen mukaan parempikuntoiset vanhukset odottelevat yleensä päiväsalissa ja siellä saavat rapsutella ja jutella koirille. Sängynomana olevat vanhukset voivat saada pienemmän koiran sänkyyn erillisen peiton päälle.

–Vanhan koulukaverini isä oli hoitokodissa niin vaikeassa alzheimerin taudin vaiheessa, että ei ollut kolmeen vuoteen puhunut. Koirani oli hänen kainalossaan ja toisessa kainalossa oli toinen koira. Ei hän silloinkaan puhunut, mutta valtavat kyyneleet valuivat pitkin hänen poskiaan, Kuosmanen muisteli sykähdyttävää kaverikoirahetkeä.
Tuomas Honkasalo

 

Lue lisää 19.02.2019 lehdestä