Aurajoen uhanalaiset perinnemaisemat vaativat vaalimista ja hoitoa

0
Auran Kuuskoski on monellakin tavalla perinnemaisemaa, mutta alueen biotooppia pitäisi selvityksen mukaan hoitaa laiduntamalla. Keltamatara, poimulehti ja niittyleinikki kukoistavat, mutta eivät ihan vielä. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA, PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Aurajokisäätiön suunnittelija Lotta Berlin on huolestunut perinnemaisemien ja perinnebiotooppien häviämisestä Aurajoen rannoilta.

1960-luvulta lähtenyt maatalouden koneellistuminen ja keinotekoisten lannoitteiden käyttö on ollut omiaan heikentämään tilannetta. Jopa 90 prosenttia perinnebiotoopeista on hävinnyt. Perinnebiotooppeja ovat esimerkiksi kedot, niityt, metsälaitumet ja ahot sekä niiden uhanalainen kasvusto sekä niihin liitännäiset eliöt. Suojelutyön kautta toivottaisiin esimerkiksi sikoangervon, mäkitervakon ja pölkkyruohon lisääntymistä.

–Jos perinnebiotoopit jatkavat häviämistään ja esimerkiksi metsittyvät tai joutuvat tehohoidon kohteeksi, häviää niiden mukana myös paljon hyönteisiä. Monet hyönteislajit ovat hyvinkin kiinnittyneitä tiettyihin kasvilajeihin, kertoo Berlin.

 

Lue lisää 15.03.2019 lehdestä