Kun puu pitää kaataa ahtaalla tontilla ja rakennusten lähellä, ammattilainen hoitaa homman pätkä kerrallaan ja laskee palaset alas köyden varassa. Loimaalainen Rami Kuusinen karsii puun oksat kiivetessään ylöspäin. Hän jättää oksatupit runkoon kiinni, jotta köysi tarttuu niihin kiinni, jos mies tipahtaa alaspäin.
Viikon kuvissa myös huima 3 000 astian munakuppikokoelma, marttilalainen ensi-ilta ja lahjoitettavat urkupillit.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

MARTTILA SAI TURSAS-KYLPYLÄN. Marttilan nuorisoseurantalolla on harjoiteltu täyttä häkää tänään perjantaina ensi-iltansa saavaa Sortin sakki -näytelmää. Näytelmä sijoittuu uuteen marttilalaiseen Tursas-kylpylään, josta löytyy toinen toistaan kummelimaisempia henkilöhahmoja. Jyrki Ojaniemi esittää Tursas-kylpylähotellin vahvasti neitimäistä johtajaa. Hahmoa katsoessakin jo hihityttää. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

PUU KAATUU PÄTKITTÄIN. Kun puu pitää kaataa hankalasta paikasta, ammattilainen hoitaa homman pätkittäin. Loimaalainen Rami Kuusinen katkoo puun oksat ylöspäin kiivetessään ja paloittelee rungon metrin tai parin pätkiin alaspäin laskeutuessaan. Kuva: Pasi Salo, Loimaan Lehti.

 

KUNINKAAN PÄÄ JA NOIN 3 000 MUUTA. Seija Kulmala luopuu ehkä maailman suurimmasta munakuppikokoelmasta iän ja terveyden vuoksi. Kokoelma menee myyntiin turkulaiseen Eerik’s Auction House -huutokauppaan. Kulmalan kotona munakupeille on omistettu oma huone, 29-vuotiaana YK-joukkojen helikopterin putoamisessa menehtyneen pojan huone. Yhdestä kupista Kulmala ei aio luopua. Se on vihreä ja kultareunainen. – Sen olen saanut lahjaksi pojaltani, sanoo Kulmala. Kuva: Marttiina Sairanen, Turun Sanomat.

 

KUNTOUTUVAN OMAKUVA. ”Mun ajatukset on puuroa. Niissä kaikuu solvaukset, ihan varmasti kaikki puhuu pahaa mun selän takana.” Näin kuvaa paimiolainen Iina Nysi elämää skitsofrenian kanssa. Kaarinan kohtaamispaikka Kiesin tiloissa on näyttely, jonka maalauksissa Nysi käsittelee itseään, ajatuksiaan ja menneisyyttään mielenterveyspotilaana. Omakuvansa Kartanon puutarhuri Nysi maalasi pari vuotta sitten. Nysi kertoo rakastavansa hattuja. Kuva: Kaisu Hautamäki, Kaarina-Lehti.

 

KEVÄT TULEE. Joutsen polkee vauhtia avoimesta vedestä, vieressä on vielä jäätä. Jorma Niemisen kuva on julkaistu Somero-lehdessä.

 

VANHAA VAALIEN. Laitilassa, Seppälän kylässä sijaitsevan maatilan päärakennuksen vanhin osa on yli kaksisataa vuotta vanha. Lasse Lemmetti tutkii uuden elämän saaneen talon arkistoa. Hän hankki Krattilan tilan pari vuotta sitten, kun se oli ollut asumattomana 30 vuotta. Nyt talo on remontoitu sisältä alkuperäistä säilyttäen ja Lemmetti pääsi muuttamaan taloon joulukuussa. Kuva: Jussi Vaajasaari, Laitilan Sanomat.

 

TUOKSUKKI UHKAA JO SUOMEN ALLERGIKKOJA. Ilmaston globaali lämpeneminen, hiilidioksidipitoisuuden kasvu ja sään ääri-ilmiöiden yleistyminen vaikuttavat kasvien levinneisyyteen, kasvuun ja kukintaan. – Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopassa aiheuttaa suuresti huolta erittäin allergeeninen pujonsukuinen tuoksukki. Ilmaston lämmetessä se pikkuhiljaa hivuttautuu pohjoisemmaksi, Annika Saarto ja Jukka Reiniharju Turun yliopiston aerobiologian työryhmästä sanovat. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

HALUATKO URKUPILLIN? Piikkiön kirkon vanhojen urkujen purkaminen on aloitettu pari viikkoa sitten. Sunnuntaina yhteisvastuukonsertin jälkeen kaikki halukkaat saavat vanhoista uruista urkupillin muistoksi. Kanttori Tiina Ilonen kertoo, että uusia urkuja rakennetaan jo urkurakentamon verstaalla, ja ne valmistuvat kesäkuussa. Kuva: Kylli Salo, Kunnallislehti.

 

KYLPY NOKKOSISSA. Turkulaiset Pessi Kivilä ja Daniel Muukkonen nauttivat heittäytymisestä ja näyttelemisestä. He testaavat omia ideoitaan, taitojaan ja rajojaan yhteisellä Youtube-kanavalla, jossa he ovat esimerkiksi kylpeneet nokkosissa ja syöneet ummetuslääkettä. Kaksikolta kuluu tunteja videoiden suunnitteluun ja pohjatöihin. – Pränkit pitää saada kerralla purkkiin. Jos esimerkiksi kylpee nokkosissa, niin sitä ei halua tehdä toista kertaa, Pessi Kivilä kertoo. Kuva: Lennart Holmberg, Turun Sanomat.

 

KOULURIITA SALOSSA. Salolaisen Uskelan koulun vanhemmat tulivat kaupungintalolle ennen opetuslautakunnan kokousta kertoakseen mielipiteensä päättäjille etukäteen. Vanhemmat sanoivat vastustavansa lasten siirtoa homekouluun. Opetuslautakunta päätti asiasta vanhempien toiveen mukaan. Lautakunta haluaa modulikoulun. Asiaa käsitellään vielä kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

UNIIKKEJA SUKKIA. Uusikaupunkilaisen Toini Pyykkösen puikoilla syntyy upeita sukkaluomuksia. Sukanvarsissa seikkailevat ketut, pandat, lakupekat ja monet muut lapsuuden karkeista tutut hahmot. Hän tekee vuodessa kymmenittäin uniikkeja sukkapareja. Hän katsoo malleja lehdestä, mutta tekee harvoin täysin mallin mukaan. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

PARASTA OVAT EVÄSRETKET. Itäharjun päiväkodin ulkoryhmä touhuaa käytännössä koko päivän ulkoillen ja tutkien lähimaastoa. Tavallinen päivä voi koostua kotapiiristä, sen jälkeisestä toiminnasta pihalla tai lähimaastossa, lounaasta, lepohetkestä sisällä ja iltapäivällä taas ulkona touhuamisesta. Ulkoryhmässä käytetään luontonimiä, lastenhoitaja Annukka Stolt on Annukka Aurinko. Myös lapsilla on luontonimet. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

ETTA PÄÄTTI LOIMUN KAUDEN. Raision Loimun kausi Mestaruusliigan pudotuspeleissä päättyi viime kauden tapaan puolivälieriin, kun Oulun Etta haki raisiolaisista kolmannen voiton maanantaina. Voiton myötä Ettan kausi jatkuu välierävaiheessa, jossa runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Etta kohtaa suuren ennakkosuosikin Loimaan Hurrikaanin. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

 

IRKKUJAMIT. Salon irkkufestarit soivat pubeissa, kirjastoissa ja loppuunmyydyssä Kivassa viulun ja kitaran tahtiin. Bar Bizarressa perjantai-ilta huipentui jameihin, jossa soittajia oli useista eri bändeistä. Soittamassa Green Hopen Arto Pasio (vas.), Ants in the Pantsin Ilona Ala-Leppilampi, Gildas Houessou, Pint o’ the Timesin Einari Kärnä, Juho Kosonen (selin) ja Tuomo Leppiniemi. Kuva: Kirsi-Maarit Venetpalo, Salon Seudun Sanomat.

 

SOMERON ECOTEKOLA. Someron Jukola rakennettiin 1980-luvulla nuorisotilaksi, mutta rakennus on vuosikymmenten saatossa ehtinyt palvella myös koulun väistötilana ja kansalaisopiston luokkina. Viime vuonna tilaan muutti kaupungin työpaja, joka sai hyvät tilat tekstiilipuolen toiminnoille. Piranun Vahlsten nautii, kun saa suunnitella ja tehdä käsitöitä valoissa tilassa. Vahlstenin käsistä syntyy laukkuja, koreja ja mattoja. Tila toimii työttömien työllistymiseen tähtäävän toiminnan tukikohtana. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TOISTOJA ALTAASSA. Impivaaran uimahallin hyppyaltaassa taiteileva 14-vuotias Iiris Nurmi ponnistaa vedestä akrobaattisiin liikkeisiin. Taitouinnissa ohjelmien esittämiseen kiinnitetään samanlaista huomiota kuin taitoluistelussa. Raisiossa asuva yläkoululainen löysi taitouinnin kolmisen vuotta sitten. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.