Viikon kuvat: Taviksena catwalkilla, rekkakuorma kananmunia ja hurjan värikäs rakennus

0

Viikon kuvat käy tällä viikolla kananmunatilalla, hurjan värityksen saaneen koulun pihalla, hoivakodissa ja jääkiekon playoff-ottelussa. Tapaamme myös nuoren linnunpöntön tekijän, Loimaan kuuluisan Zakin ja taviksen catwalkilla.

VIIKON KUVAT on yhdeksän sanomalehden yhteinen juttusarja, joka esittelee kohokohtia viikon uutiskuvista ja puheenaiheista. Katso kuvat ja lue tarinat kuvien takaa.

 

Kuva yllä:TAVIKSET CATWALKILLA. Kosken Maaseutunaiset järjestivät hyvinvointipäivän viime lauantaina Kosken Nuortentuvalla. Tapahtuman vetonaulana toimi muotinäytös, jossa esiteltiin trendikkäitä kevät- ja kesävaatteita tavallisille ihmisille. Myös malleina toimi aivan tavalliset ihmiset. Kun Niina Lepistö esitteli Muotiputiikki Helmen raikkaan kukallisen kellohameen tanssiominaisuuksia, kuului yleisöstä ihastunut kohahdus. Kuva: Tuomas Honkasalo, Auranmaan Viikkolehti.

 

MITÄ KUULUU ZAKILLE? Zaki on opiskellut talonrakennuksen perustutkintoa oppisopimuksella, johon kuuluu useita näyttöjä. Laatoitus on niistä yksi. Mies on kotiutunut Loimaan seudulle. Afganistanilaissyntyisen Zakin tarina tuli tunnetuksi jopa valtakunnalisessa mediassa vuonna 2017, kun hän joutui poistumaan maasta juuri ennen työluvan saamista. Loimaalaiset tukijoukot käänsivät lopulta byrokratian Zakin puolelle. Kuva: Anu Salo, Loimaan Lehti.

 

REKKAKUORMA VIIKOSSA. Topias Huittinen siirtää lavallista kananmunia varastoon, josta Purolan tilan munat haetaan kerran viikossa. Tilan nykyinen tuotanto täyttää yhden rekkakuorman viikossa. Tulevaisuudessa rekkoja voidaan tarvita kaksi, sillä tila harkitsee tuotannon kaksinkertaistamista. Maatilojen määrä jatkaa laskua ja samalla tilakoko kasvaa. Jatkavat tilat laajentavat jatkuvasti toimintaansa. Enää ei tehdä tavallisen kokoista, vaan laajennetaan isosti. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

VASARA JA NAULOJA. 2,5-vuotias Noah Reivonen tuli linnunpönttötalkoihin isovanhempiensa kanssa. Vasarointi sujui häneltä jo tottunein ottein, ensimmäinen pönttö oli käyty tekemässä nimittäin jo viime vuonna. Uudenkaupungin ympäristöyhdistyksen perinteisissä linnunpönttötalkoissa ahkeroitiin viime lauantaina. Kuva: Päivi Sappinen, Uudenkaupungin Sanomat.

 

KEVÄTTÄ ILMASSA. Perjantaina nautitaan lämpimästä kevätpäivästä, mutta viikonloppuna viilenee taas. Katupölyä on ilmassa paljon. Esimerkiksi Salon kaupunki putsaa parhaillaan katuja koko kaluston voimin. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

TUKIHENKILÖSTÄ TULI OIKEA YSTÄVÄ. Piikkiöläinen Seija Sainio (oik.) tarvitsi apua reilu vuosi sitten suuren omakotitalonsa tyhjentämisessä ja muutossa. Turun Kaupunkilähetyksen 60+ -tukitoiminnasta hänelle ohjattiin vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi Tiina Isotalo, jolla sattui olemaan omakin muutto tuoreessa muistissa. Vuoden mittaisen tukisuhteen aikana naiset ystävystyivät ja aikovat jatkaa yhteydenpitoa vastakin. Kuva: Jori Liimatainen, Turun Sanomat.

 

TASAISTA TAISTELUA VERKOLLA. Someron Pallon B-tyttöjen joukkue haki viimeisiä virityksiä Suomen mestaruusturnaukseen Joensuun SM-välieräturnauksesta. SoPa (vas.) ja Maskun Kataja avasivat välieräturnauksen tiukalla kolmen erän kamppailulla. Sopalaisista verkolla Adelia Launonen, Minttu Grönholm ja Emma Halttunen, taaempana varmistelee Saaga Laaksonen. Kuva: Kari Eerikäinen, Somero-lehti.

 

HURJAT VÄRIT HUUTOMERKKINÄ. Täkäläinen maisema on suuren osan vuodesta harmaa, mutta rakennusten julkisivuissa on jo joitakin vuosia näkynyt hurjiakin värejä. Useimmiten kirkkaat värit ovat tehokeinoja muuten maanläheisen värisissä julkisivuissa. Kokonaan värikkäistä julkisivuista villein esimerkki lienee turkulainen Hepokullan koulu, joka sai saneerauksessa viime kesänä uuden värityksen. Kuva: Jane Iltanen, Turun Sanomat.

 

HOIVAKODIN ARKI ENNALLAAN. Hoivakohu on tehostanut vanhustenhoidon valvontaa ja tuonut esiin epäkohtia. Attendon paikallinen johto pitää keskustelua tärkeänä, mutta ei aina tunnista siitä itseään. Attendon turkulaisen Peiponhovin hoivakodin asukkaat ovat kokoontuneet tarinoimaan pitkän pöydän ääreen. Hoivakodin johtaja Pia Peltonen vaihtaa päivän kuulumisia Iida Rantasen (vas.) ja Pirjo Smuran kanssa. Kuva: Timo Jakonen, Turun Sanomat.

 

REILUA KAHVIA SEURAKUNNASTA. Salon seurakunta on liittynyt Reilun kaupan seurakunnaksi ja siirtyi käyttämään pelkästään Reilun kaupan kahvia, teetä ja kaakaota. Salon seurakunnan työntekijät Jaana Koli (vas.) ja Marja Roiko ovat testanneet viime viikkoina Reilun kaupan eri kahvimerkkejä. Kuva: Minna Määttänen, Salon Seudun Sanomat.

 

SÄHLYYN HURAHTANUT. Kolmevuotias Touko Mäkelä on hurahtanut sählyyn, eikä meinaa ohjaajan mukaan irrottaa mailasta millään. MLL, Salibandyliitto ja SBS Littoinen ovat järjestäneet muutaman kerran perhesählytapahtumia Kaarinassa. Suosio on ollut hyvä. SBS Littoisen Markus Valenius kertoo, että salibandyllä on jo enemmän lisenssipelaajia Suomessa kuin jääkiekolla. Kuva: Maija Tuominen, Kaarina-Lehti.

 

PÄÄHÄNPISTOJEN PÄÄMAJASSA. Taidetta kuudella vuosikymmenellä tehnyt Ismo Kajander ei puhu inspiraatiosta vaan päähänpistoista, jotka saavat hänet yhä innostumaan. Kajanderilla on Helsingissä työhuone, josta Turun taidemuseo vastikään hankki 43 teosta. Portsassa syntyneen taiteilijan käsissä esineet levitoivat yhä. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat.

 

3D-MALLINNUKSESTA VALMIIKSI AVAIMENPERÄKSI. Kappelimäen koulussa vietettiin yrittäjyysviikkoa, joka tarjosi vitosluokkalaisille mahdollisuuden tutustua esimerkiksi Laserkeskuksen. Markku Yli-Lehto Länsirannikon Koulutus Oy Winnovasta näytti vitosluokkalaisille, miten heidän suunnittelemansa avaimenperä syntyy laserrobotin avulla. Kuva: Hanna Hyttinen, Laitilan Sanomat.

 

SOMEROLAISISKU JATKOERÄSSÄ. HPK oli voittanut puolivälieräsarjan kaksi ensimmäistä ottelua, ja TPS oli maanantaina pakkovoiton edessä, jos ei halunnut sarjaa katkolle Hämeenlinnaan keskiviikoksi. Iso peli maanantain ottelusta tulikin, ja sen ratkaisu nähtiin ensimmäisen jatkoerän lopulla. Ottelun voittomaalin teki somerolaistaustainen Otto Nieminen, kun jatkoerää oli enää 58 sekuntia jäljellä. TPS−HPK-sarja on katkolla ensimmäistä kertaa perjantaina, sillä HPK vei keskiviikon ottelun. Kuva: Jari Laurikko, Turun Sanomat.

 

HEIJASTUSLEIKKI. Kuvataiteilija Päivikki Kallio (s. 1952) on oman tiensä taidegrafiikko. Ars Novassa perjantaina avautuva retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen Kallion harvoin nähtyjä teoksia, joiden materiaaleja ovat niin mehiläisvaha, peilit, valo kuin jänisliima. Olla perhe (2007) -installaatio perustuu moniulotteiseen heijastusleikkiin. Perhekuvan ihmishahmot on hiekkapuhallettu pyöreän peilin molemmille puolille päällekkäin, jolloin kuvassa pystyy erottamaan yhden ylimääräisen hahmon, ikään kuin tuntemattoman perheenjäsenen. Kuva: Riitta Salmi, Turun Sanomat.

 

 

Viikon kuvat -sarjassa mukana olevat lehdet:

  • Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan lehti, Paikallislehti Somero, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.