Luke etsii Yläneen vanhoja omenalajikkeita

0
Huvituksen puutarhassa kasvaa muun muassa Valkojyllinki-omenoita, jotka maistuvat sopivan hapokkailta, mutta silti makeilta. Kuva: AVL:n arkisto

PÖYTYÄ/Yläne. Jostain yläneläisestä puutarhasta saattaa vielä hyvässä lykyssä löytyä vanha omenapuu, jota on kutsuttu Liinan puuksi, Ernstin puuksi, Juhanin puuksi tai Ferdinandin puuksi. Luonnonvarakeskuksen tutkijat ovat hyvin kiinnostuneita tällaisista tiedoista, jotka saattavat liittyä professori C.R. Sahlbergin (1779–1860) Yläneen omenatarhoihin.

–Turun Piha & Puutarhamessujen perinnekasvialueen tämän vuoden teemana oli professori Sahlbergin kasvit, puutarhat ja verkostot. Kokosimme yhdessä Turun yliopiston museologian puutarhakurssilaisten kanssa monenlaista aineistoa Sahlbergista. Isossa osassa oli Sahlbergin Yläneen toiminta ja etenkin Huvitus, kertoo tutkija Maarit Heinonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Heinosen mukaan Luke on jo vuosien ajan hyödyntänyt Sahlbergin omenakokeilun tietoja Luonnonvarakeskuksen vanhoihin omenalajikkeisiin ja museopuutarhoihin liittyvissä hankkeissa.

–Uusin aineisto joka on ollut käytettävissämme kuuluu Suomen ensimmäisen hedelmänviljelyn tutkijan Alexandra Smirnoffin muistiinpanoihin käynnistään Huvituksessa 16 vuotta Sahlbergin kuoleman jälkeen eli 1876. Näissä muistiinpanoissa ensimmäistä kertaa kuvataan Sahlbergin siemenpuita, joita hän nimesi sukulaistensa ja tuttaviensa mukaan. Uskomme että ne levisivät Huvituksesta Yläneen puutarhoihin ja mahdollisesti laajemmallekin.

Huvituksessa kasvoi yli tuhat omenapuuta ja noin 160 erilaista omenanimikettä. Sahlberg kasvatti omenapuita myös siemenestä saadakseen paikallisiin kasvuolosuhteisiin paremmin soveltuvaa kasviainesta. Hänellä oli 19 sukulaistensa ja ystäviensä mukaan nimettyä siemenpuuta.

Heinonen arvelee, että etenkin Ernstin puu on sellainen josta voisi vielä saada muistitietoa ja mahdollisesti löytää elävän vanhan puun, sillä vielä 1940/1950-luvulla Yläneellä oli muistitietoa tästä ja muutamista muistakin vanhoista omenapuista.

 

Jos tiedät omenapuista, jotka saattaisivat liittyä Sahlbergin Yläneen omenatarhoihin, ota yhteyttä Luonnonvarakeskukseen tutkija Maarit Heinoseen (maarit.heinonen@luke.fi, 029 5326117).