Marttilassa ennakkoäänestysinto kantoi loppuun asti – Katso maakunnan innokkaimmat ja laiskimmat ennakkoäänestäjät

0

Eduskuntavaalien ennakkoäänestysaktiivisuus nousi Varsinais-Suomessa 37,5 prosenttiin.
Ennakkoon äänesti nyt yli neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.
Vilkkaimmin Varsinais-Suomessa äänestettiin Kustavissa, jossa lähes joka toinen on jo käynyt äänestämässä.
Toiseksi paras äänestysprosentti oli Marttilassa. Pienten kuntien jälkeen kolmossijalle nousee maakunnan keskus Turku.

Katso kartasta innokkaimpien ja laiskimpien kuntien äänestysprosentit.


Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan ennakkoäänestyksen suosio on kasvussa.
– Trendi ennakkoäänestyksen suosion kasvusta jatkuu. Kannastaan hyvissä ajoin ennen varsinaista vaalipäivää varmojen osuus on kasvanut, kuvailee Jokisipilä.

Kustavissa ennakkoäänestysinto parani selvästi viime eduskuntavaaleista. Vuonna 2015 Kustavissa äänesti ennakkoon 34,8 prosenttia äänioikeutetuista.
Kunta oli korkealla myös kokonaisäänestysvilkkaudessa. Kustavissa lähes 76 prosenttia äänesti viime eduskuntavaaleissa. Koko maakunnan keskiarvo oli silloin 71 prosenttia.

Voidaanko vilkkaasta ennakkoäänestyksestä päätellä jotain jo koko vaalien äänestysaktiivisuudesta, Markku Jokisipilä?
– Ei suoraan: kyse voi olla ennakkoäänestyksen suosion kasvusta suhteessa vaalipäivänä äänestämiseen, esimerkiksi vuonna 2015 ennakkoon osallistuneiden osuus kasvoi, mutta äänestysprosentti laski. Sen verran uskaltaa päätellä, ettei todennäköisesti ainakaan tuntuvaa laskua ole tulossa.

Maakunnan innokkaimmat ennakkoäänestäjät löytyvät pienistä kunnista, kun ennakkoon äänestäneiden osuutta tarkastellaan suhteessa koko äänioikeutettujen määrään. Jokisipilän mukaan ennakkoäänestyksessä äänestävät tyypillisimmin iäkkäämmät, yli 60-vuotiaat.
– Ehdokasasettelu vaikuttaa. Joskus pienten paikkakuntien ehdokkaat onnistuvat kampanjoissaan houkuttelemaan keskitettyä tukea yli puoluerajojen positioimalla itsensä vahvasti paikkakunnan etujen puolustajaksi.

Vähiten äänestäminen ennakkoon kiinnosti tällä kertaa Laitilassa. Kaupungin äänestysaktiivisuus jäi 26 prosenttiin.
Luku on hieman korkeampi kuin viime eduskuntavaaleissa, mutta silloinkin Laitila oli laiskimpien äänestäjien joukossa.

Voiko vilkas ennakkoäänestys kertoa jo jotain vaalien tuloksesta? Minkä puolueiden kannattajat ovat yleensä ennakkoon liikkeellä?
– Keskusta on perinteisesti pärjännyt parhaiten ennakkoäänissä, SDP:n äänestäjien ikärakenne alkaa olla myös sellainen, että sekin vuoksi heidän äänistään merkittävä osa tulee ennakkoon. Kokoomus, Perussuomalaiset ja vihreät taas ovat olleet enemmän vaalipäivän puolueita, jotka ovat nostaneet kannatusosuuttaan vaalipäivänä ennakkoääniin verrattuna. Tähänkin on kuitenkin mahdotonta antaa mitään aukottomia vastauksia.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.