Tänä vuonna vain kaksi päällystyskohdetta Auranmaalla

0
Kyröntien rikkonainen pinta huutaa uutta päällystettä. Kuva: Asko Virtanen

AURANMAA. Maanteiden päällystysohjelma lupaa alkavalla päällystyskaudella uutta pintaa vain kahteen kohteeseen Auranmaalla. Ne ovat valtatie 9 muutaman kilometrin matkalla Kyrön risteyksestä Kumilan suuntaan ja Kyröntie (mt 2250) Tiipiläntien risteyksestä Karinaisten kirkolle.

Muut Auranmaan lähistöllä olevat kunnostuskohteet ovat seututie 210 Loimaan Hirvikosken ja Oripään rajan välillä sekä seututie 213 Alastaron keskustan risteyksen ja kantatie 41:n välillä.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen päällysteinsinööri Tero Ahokas kertoo, että päällysteohjelman pituus on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa yhteensä noin 220 kilometriä. Määrä on tarpeeseen ja teiden jatkuvaan rapistumiseen verrattuna kovin vähäinen.

–Esimerkiksi viime vuonna päällystettiin noin 360 kilometriä ja vuonna 2017 melkein 500 kilometriä. Pudotus on aikamoinen, Ahokas huomauttaa.

Teiden päällystyksiin on alkavalla kaudella käytettävissä noin yhdeksän miljoonaa euroa täkäläisen ely-keskuksen alueella. Viime vuonna rahaa oli käytettävissä 19 miljoonaa ja vuonna 2017 23 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi: Kyrön rautatien alikulun rakentaminen maksoi kymmenen miljoonaa euroa.

–Päällystysohjelman pituuden tulisi olla noin 400–500 kilometriä vuosittain, jolloin saataisiin tiestön kuntotila pysymään edes ennallaan ja ehkä hieman paranemaan, Ahokas sanoo.

Varsinais-Suomessa arvioidaan olevan huonokuntoisia päällystettyjä teitä noin tuhat kilometriä.