Heli Laaksosen Aurinkokiarros saapuu tiistaina Yläneelle

0
Heli Laaksonen kertoo, että "ton taustakankkan tukiraurat muute suunnitteli ja teki koskiteeälläläine Rannikon paja". Kuva: Outi Soininen

PÖYTYÄ/Yläne. ”Sanamaija” Heli Laaksosen kahdeksas runokiertue Aurinkokiarros saapuu Yläneen yhtenäiskoululle tiistai-iltana. Runokiertue ammentaa lounaissuomalaisista perinteistä. Pääosassa lavalla on uuden ”Aurinko. Porkkana. Vesi.” -kokoelman runot sekä yleisön suosikkeina aina olleet Laaksosen humoristissävytteiset maailmanmenon päivittelyt.

Lähiseudut tarjoavat jatkuvasti uutta puheenaihetta Laaksosen esityksiin: huomaamatta ei jää seitsemän lappilaisen teinin tempaus mahduttautua mopoautoon eikä taannoinen lokalahtelainen laahuksen päälle astuja. Myös visuaalisella ilmeellä on oma merkityksensä. Aurinkokiarroksen lavastus ja puvustus on lounaissuomalaisten kädentaitojen juhlaa. Iloisen kirjavaksi patalapuin päällystetty, runolavalla kierivä jumppapallo on taiteiltu Rauman Lapissa, sillä naapurikylän Aino armahti runoilijaa ja viimeisteli patalaput huolitellusti pallon päälle.

Runoillan taustakankaana kulkee taidenäyttelyssäkin nähty tummansinisestä sametista ja maitotölkkien muovikorkeista turhaan muovijätteeseen kantaa ottava teos ”Kätevä lumisade”, jonka Laaksonen kokosi Uudessakaupungissa yhdessä äitinsä kanssa. Taustakankaan raudat on teetetty varta vasten koskelaisella Rannikon pajalla.

Myös sometauon pitäminen on tehty mahdolliseksi Laaksosen runoillassa.

–Ai nii, olen pruukannu näil Aurinkokiarroksil kirjotta somelupaklapui (niil, kenen täyty lähipiiril selittä, mink tähre oli somest pois kello 19–20.45). Joitaki olen jo myäntäny, Heli naurahtaa.

 

Heli Laaksosen runokiertue Aurinkokiarros saapuu Yläneen yhtenäiskoululle tiistaina 19.11. kello 19. Lipunmyynti ennakkoon: Ticketmaster.