Havukranssi syntyy helpoista aineksista

0
Herkkä kyyhkyskoriste pesii kranssin sisällä. Myös roikkuvat sydämet ovat suosittuja kranssikoristeita.

PÖYTYÄ/Karinainen. Karinaisten Martat näytti miten havukranssi syntyy. Samalla todettiin, että harjoitus tekee mestarin, vaikka havukranssin teko ei ole valtavan hankalaa – varsinkaan jos on vähän silmää ja näppärät kädet.

Kranssityökalut eivät pakissa paljon paina, sillä kunhan on mukana hanskat, rautalankaa, sivuleikkurit ja oksasakset, homma lähtee sujumaan. Luonnollisesti tarvitaan myös pääraaka-ainetta eli havuja.

Alustaksi muokattiin pyöreä pohja koivun oksista. Sen jälkeen kranssin saikin oman mieltymyksensä mukaan tehdä kuusesta, pihdasta, tuijasta, mustikan varvuista tai niiden kaikkien yhdistelmistä.

–Jotta pohjaan saa hyvän pyöreän muodon, kannattaa välttää liian paksujen koivun oksien laittamista pohjaan. Paju olisi tähän vielä parempi, mutta koivullakin onnistuu, kertoi Marita Siikarla.

Kranssin teko etenee niin, että seuraavat havut laitetaan aina edellisen tyven päälle peittämään sekä tyviä että kiinnitysrautalankaa.

Kun koivurinkula on väännetty rautalangan avulla pyöreäksi, on viimeistään aika laittaa hanskat käteen ja alkaa havuilu.

–Tässä on kaksi tekniikkaa. Osa tekee ensin tällaisia pieniä havunyyttejä erikseen ja sitoo niitä sitten rautalangalla kiinni pohjarinkulaan. Toiset taas laittavat havuja suoraan kiinni rinkulaan. Itse tykkään enemmän tehdä nyyttejä, sillä sitten kun niitä on tehnyt reilusti, niin voi vaan kiinnittää ne siististi niin, että edellisen tyvi jää aina piiloon, Siikarla ohjeisti.
Tuomas Honkasalo

 

Lue lisää 13.12.2019 lehdestä