Muuta kuin hernekeittoa tiedossa

0
Salolaiset Mikko ja Inga Lundén menevät elämänsä ensimmäisiin itsenäisyyspäivän juhliin Linnaan. Kuvat: Kirsi-Maarit Venetpalo.

Yhtä kutsua Lundénin perheessä tiedettiin odottaa heti eduskuntavaalien ratkettua. Kun salolainen, somerolla kauppiaana toimiva perussuomalaisten ehdokas Mikko Lundén valittiin Arkadianmäelle, vaimo Inga Lundén alkoi saada viestejä, että hän pääsee sitten Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä.
– Vaikka en sitä silloin ajatellut, hän sanoo.
Kansanedustajana ensimmäistä kautta istuva aviomies on saanut nyt kutsun ensimmäistä kertaa, joten kaikki on uutta perheelle.
Lundénin perheessä itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton seuraaminen tv:stä on ollut perinne lasten kanssa.
– Bravuuri on ollut hernekeitto, jossa on paljon palvikinkkua, Mikko Lundén paljastaa.
Nyt tiedossa on muuta kuin hernekeittoa.
Juhlaherkut eivät kuitenkaan ole se kohokohta, jota Mikko Lundén odottaa. Ei myöskään kättely ja jatkot, joista hän vitsailee.
– Onhan se huippuhienoa, kun veteraanit ovat siellä.
– Odotan, että näkisin heitä edes vilaukselta, hän sanoo.

PÄIVÄN lähestyessä Inga Lundén myöntää, että jännittää.
Linnan juhlat alkavat olla ajatuksissa enemmänkin, sillä varsinkin hänen on pitänyt ryhtyä valmistelemaan yhteistä juhlaa ajoissa. On täytynyt miettiä pukua ynnä muuta.
Vinkkien kautta löytyi salolainen juhlapuvun tekijä Tanja Aalto, joka hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Ekologisuus oli Inga Lundénille mieleen.
– Annoin hänelle vapaat kädet ja esitin vain kaksi väritoivetta: ei mustaa eikä vihreää.

MIKKO Lundén lisää, että hän puolestaan esitti, ettei vaimon puvussa saa olla laahusta, jonka päälle hän voisi astua. Näin syntyi puku, jonka helma on hopeanväristä silkkiä ja yläosa pitsiä. Koristeet on tehty kierrätysmuovista.
– Puvusta tuli ihan minun näköiseni, Inga Lundén iloitsee.
Mikko Lundénille juhlapuvun hankkiminen oli selkeää.
– Se on frakki, hän sanoo.

 

Mikko ja Inga Lundénilla on tiedossa ihan toisenlainen itsenäisyyspäivä kuin aiemmin. Huominen päivä menee Linnan juhliin valmistautumisessa, mutta seuraavana arkena juhlat aiotaan katsoa vanhan perinteen mukaan tallenteelta kotona.

LUNDÉNIT aikoivat ensin tulla Linnan juhlista takaisin Saloon yöllä, mutta päätyivät juhlimaan pitkän kaavan mukaan eli majoittua hotelliin. Matka on heille samalla pieni loma.
Salossa on kuitenkin vielä saman päivän aikana paljon järjesteltävää. Inga Lundén käy kampaajalla hyvän ystävänsä Teea Sinervon luona sekä meikattavana niin ikään ystävänsä luona salolaisessa Julia kauneussalongissa.
Mikko Lundén lisää, että he käyttävät myös salolaista taksia, jonka kyydin he maksavat itse.
Kotiin Saloon jäävät perheen neljä lasta, 10-, 8-, 2- ja 1-vuotiaat, joiden hoitajiksi on lupautunut Inga Lundénin sisko.
Varmaa on, että tv on heidän kotonaan päällä. Mikko Lundén tietää, että moni hänen kannattajansakin katsoo nyt juhlia. Niitä katsotaan tarkkaan myös hänen vanhempiensa Paula ja Markku Lundénin luona, jossa tämäkin haastattelu tehtiin.
– On juhlia muutenkin seurattu, mutta totta kai se on tärkeämpää tänä vuonna, Paula Lundén myöntää.

 

MITEN käy Mikko Lundénin mainostaman palvikinkkupitoisen hernekeiton?
– Seitsemäs päivä me katsomme juhlat itse ja syömme hernekeittoa, hän suunnittelee.

Salosta Linnan juhliin lähtee myös esimerkiksi Vainion Liikenteen toimitusjohtaja Matti Vainio. Vainio on toiminut pitkään Linja-autoliiton puheenjohtajana ja on nyt hallituksen jäsen.

 

Juttu on julkaistu alun perin Salon Seudun Sanomissa. Kirjoittaja on Elina Lahti.