Rantaset mieltyivät kansakoulun aarteisiin

0
Ryhmä intiaaneja on kuvattu yhdessä Marko Rantasen esittelemässä opetustaulussa.

PÖYTYÄ. Anne ja Marko Rantanen ihastuivat koulujen vanhoihin opetustauluihin ja karttoihin ostettuaan Jalkalan vanhan kansakoulun viitisen vuotta sitten.

Kiinteistökauppa tehtiin irtaimistoineen päivineen, jolloin Rantasille tuli runsain mitoin muun muassa opetustauluja 1920-luvulta sekä muuta kouluopetukseen liittynyttä materiaalia.

Jalkalan kansakoulu oli toiminnassa vuodesta 1932 vuoteen 1966. Lehtileike kertoo, että koulun rakennusurakan sai rakennusmestari P. Tammi Marttilasta 68 900 markalla. Koulun sulkeuduttua se myytiin yksityiskäyttöön vuonna 1969.

–Huomasimme, että vanha kouluirtaimisto oli kysyttyä sisustustavaraa. Sen jälkeen olemme oppineet myyntikanavat ja hankinnat, kertoo Marko Rantanen, joka luonnehtii toimintaa mukavaksi puuhasteluksi kiinnostavan aiheen parissa.

Rantaset pyörittävät verkkokauppaa osoitteessa kansakoulunaarteet.fi. Lisähankintoja he ovat tehneet muun muassa monista huutokaupoista. Pisin ostosmatka on kuulemma suuntautunut Posiolle.

Marko Rantanen sanoo, että vanhoista koulukartoista selvästi kysytyin on niin sanottu koko Suomen kartta, jossa ovat mukana sodan jälkeen rajan tuolle puolen jääneet alueet.

–Sitä karttaa vain on äärettömän harvoin myynnissä. Vanhin kartta meillä on 1900-luvun alusta.
Kotien sisustajat ovat eniten mieltyneet taidemaalari Ebba Masalinin mustapohjaisiin kasvitauluihin.

–Niiden jälkeen halutuimpia ovat eläin-, maantieto- ja historiataulut. Myös eri paikkakuntiin liittyvillä opetustauluilla on oma keräilijäkuntansa.

 

Katso myös kuka on Viikon henkilö.