Väkikato kiihtyi Auranmaalla – vain Marttila piti pintansa

0
Lisää uusia marttilalaisia: Jere Lahtisen ja Kaisa Karvosen omakotityömaalla Marttilan Uiskolantiellä rakennetaan parhaillaan autotallia. Asuinrakennuksen rakentaminen alkaa toukokuussa. Lahtinen ja Karvonen muuttavat Marttilaan Turusta.

AURANMAA. Auranmaan väkiluku laski viime vuonna 184:llä hengellä, sillä väkiluku oli joulukuun lopussa 17 863. Tilastokeskuksen tietojen perusteella lasku kiihtyi tuntuvasti sillä vuonna 2018 alueen väkimäärä laski ”vain” 99:llä hengellä.

Auranmaan kunnista ainoastaan Marttila selvisi viime vuodesta kuivin jaloin, sillä Marttilan väkiluku laski vain kahdella. Alueen muissa kunnissa laskuluvut olivat karuja, takavuosien kasvukunnassa Aurassakin puolen sataa.

Pöytyän väkiluku oli joulukuun lopussa 8 272 (-63), Auran 3 936 (-50), Kosken 2 308 (-33), Marttilan 2 018 (-2) ja Oripään 1 329 (-36).

Liedon väkiluku puhkaisi joulukuussa 20 000 asukkaan rajan. Liedon väkimäärä kasvaa samaa tahtia kuin Auranmaan kutistuu. Lietolaisia oli 20 011 (+180). Auranmaan kanssa samaan suuntaan astelevan Loimaan kaupungin väkikato tasaantui jonkin verran joulukuussa, mutta koko vuoden osalta laskua tuli 153 hengen verran. Loimaan väkiluku oli vuoden lopussa 15 884.

 

Vetovoimaa ja pitovoimaa

Auranmaan väestökehityksen valtavirrasta poikkeavan Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila sanoo kunnan kiinnittäneen tietoisesti huomiota niin vetovoimaan kuin pitovoimaan.

–Peruspalvelut on pidetty hyvällä mallilla. Tyytyväiset kuntalaiset esimerkiksi koulu- ja varhaiskasvatuspalveluiden osalta haluavat pysyä kunnassa ja kertovat tyytyväisyydestään myös tutuille, jotka kenties sitten muuttavat meille.

Toiseksi kulmakiveksi Maisila nimeää Marttilan vapaa-ajan palvelujen ja harrastusmahdollisuuksien laajuuden.

–Uudet kuntalaiset ovat erityisen paljon kiittäneet hyvistä vapaa-ajanpalveluista ja palveluiden edullisuudesta.

Marttilassa tonttien, talojen ja muiden asuntojen hintataso on Maisilan mukaan huomattavan matala suhteessa kulkuyhteyksiin ja työssäkäyntialueen monipuolisuuteen.

–Meiltä kuljetaan paljon töihin Turun ja Salon seutujen lisäksi myös pääkaupunkiseudulle. Matka-ajat ovat kohtuullisia. Myös etätyömahdollisuudet ovat hyvät, kun jo lähes joka kolkassa kuntaa on saatavilla valokuitu. Siitä kiitos paikalliselle puhelinyhtiölle, Maisila kehuu.

Maisila muistuttaa, että paikalliset yritykset tarjoavat sekä hyviä palveluja että työllistävät ihmisiä. Työpaikka on olennainen osa asuinpaikan valintaa.

–Kerromme ääneen sen, että haluamme hyvässä yhteishengessä pitää huolta kuntalaisista ja olla kuntalaisten lähellä. Yhtenä esimerkkinä tässä julkisen talouden ajassa melko poikkeuksellinen arvovalinta elintarvikkeiden kotimaisuuden suosimiseen on saanut huomiota ja siitä olemme saaneet hämmästyttävän paljon kiitosta kuntalaisilta ja muiltakin.

–Järkevät ja eteenpäin suuntautuneet luottamushenkilöt ovat meille valtava voimavara, tähdentää Maisila lisäksi.