Auranmaan suurten yritysten tilanteet vaihtelevat

0
Puukauppa on Westaksella hiljentynyt, vaikka sitäkin käydään edelleen jonkin verran.

AURANMAA. Auranmaalla toimivien useamman kymmenen henkeä työllistävien yritysten tilanteet vaihtelevat paljon toimialan mukaan.

Koskella sijaitsevan Westaksen sahan tilanne on hankala, sillä 80–90 prosenttia tuotannosta menee vientiin ja Eurooppa on tärkeä markkina-alue.

–Etelä-Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Ranska ovat hankalimpia. Tilanne vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta esimerkiksi Ranskassa on tiukka linja liikkumisen suhteen ja monet firmat ovat kiinni, kertoo Westaksen toimitusjohtaja Pekka Kopra.

Sen sijaan Aasiassa kaupankäynti alkaa jo olla helpompaa ja esimerkiksi Japanissa on tehty viime viikolla kauppaa. Tilanne Japanissa on ollut koko ajan kohtuullisen hyvä. Myös Kiina alkaa olla elpymään päin, kotimaa ja Baltian alue vetää edelleen kohtuullisesti.

Puukauppa on Westaksella hiljentynyt, vaikka sitäkin käydään edelleen jonkin verran.
Westaksella on edessään lomautuksia.

–Koko henkilöstö on lomautusten piirissä ja tilannetta arvioidaan parhaillaan. Paljon riippuu epidemian kulusta ja sitä on vaikea ennustaa, Kopra kertoo.

Helsinkiin pääsee työasioissa

Vielä viime viikolla oli epäselvää, mitä Uudenmaan sulkeminen merkitsee auranmaalaisille rakennusalan yrityksille, joilla on paljon kohteita pääkaupunkiseudulla. Tarvasjokelaisen Kosken alumiinivalmisteen työt ovat suurimmaksi osaksi Helsingin rakennuskohteissa. Yrityksen valmistamat ovet, ikkunat ja muut tuotteet valmistetaan Tarvasjoella, mutta mitat pitää käydä ottamassa kohteessa. Kosken Alumiinivalmisteen toimitusjohtaja Sami Timonen kertoi maanantaina aamupäivällä, että Uudellemaalle pääsee työasioissa.

–Tiesululla piti kertoa, mihin on menossa ja millä asialla ja poliisi tarkasti paperit. Liikennettä on hyvin vähän eli hyvin ihmiset ovat ottaneet onkeensa, Timonen kertoi maanantaina aamupäivällä.

Kosken Alumiinivalmisteen arki pyörii toistaiseksi kohtuullisen normaalisti.

–Toiminta pyörii suurimmaksi osaksi normaalilla tavalla ja tavaraa on saatu normaalisti. Kahvitunnit on laitettu kolmeen vuoroon, niin että kahvihuoneessa on kerrallaan vain pieni porukka. Etätyömahdollisuus meillä on vain harvalla. Yleinen YT-varoitus on annettu, kertoo Timonen.

Myös koskelaisessa Ojarannan Rakennuksessa työt jatkuvat suhteellisen normaalisti.

–Meillä on omissa työntekijöissä ja alihankintaketjuissa pääosin suomalaista työvoimaa. Ne jotka ovat kotoisin ulkomailta, asuvat pääasiassa täällä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Saku Kanasuo.

Toimintatapoja on muutettu niin, että palaverit hoidetaan mahdollisuuksien mukaan etänä ja työmaille sallitaan vain aivan välttämättömiä käyntejä.

Materiaalitoimitukset pyörivät toistaiseksi normaalisti.

–Kysymysmerkki on Uudellamaalla sijaitseva Lohja, missä meillä on kohteita. Mahdolliset lisärajoitukset työvoiman liikkumiseen saattavat vaikuttaa myös firmamme toimintaan, mutta odotetaan rauhassa hallituksen ohjeistuksia ja määräyksiä, Kanasuo kertoi.

Myös Kanasuon kokemus oli maanantaina, ettei Uudenmaan rajan ylittämisessä työasioissa ole ollut ongelmia.

Hydoring toimii normaalisti

Kyröläinen Hydoring elää ainakin toistaiseksi suhteellisen normaalia arkea.

–Muutama henkilö on karanteenissa lomamatkojen takia ja ihmiset jäävät vähän herkemmin sairaslomalle niin kuin ohjeistus onkin. Etätöitä on lisätty niiden osalta, jotka voivat niitä tehdä. Ulkomaanmatkoja ei nyt tehdä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Timo Raikko.

Pandemiasta johtuvia kauppojen peruuntumisia Hydoringissä ei ole ollut ja komponenttien toimitus pyörii normaalisti.

–Tehdas toimii tällä hetkellä normaalisti. YT-neuvottelut aloitettiin kuitenkin maanantaina. Se on varotoimenpide. Nyt pidetään kerran viikossa palaveri luottamusmiehille ja kerrotaan, mikä on päivän tilanne, Raikko kertoo.

Raikko painottaa, että paljon riippuu siitä, kuinka kauan poikkeuksellinen tilanne kestää. Italia on tärkeä maa hydrauliikkakomponenttien valmistuksessa, joten Italiantoimituksiin tulee todennäköisesti katkoksia.

–Jos tilanne pitkittyy, vaikutukset ovat mittavia monella yhteiskunnan alalla, Raikko muistuttaa.

Myös yläneläisen Mepun toiminta pyörii toistaiseksi normaalisti.

–Toistaiseksi tilanteella ei ole ollut paljon vaikutuksia, mutta jos työntekijät sairastuvat tai tavaran lähettäminen Suomeen tai Suomesta muualle vaikeutuu, haasteita tulee. Näyttelyt on toistaiseksi peruttu ja palavereja pidetty etänä, lomautuksia ei ole näillä näkymin tulossa, kertoo toimitusjohtaja Janne Käkönen.