Avustajaringit valmiina Koskella ja Marttilassa

0
Pirjo Harstinen, Martti Mäkitalo, Tiina Orre ja Annika Kivilahti esittelivät avustajarinkinen toimintaa.

KOSKI, MARTTILA. Sekä Koskelle että Marttilaan on perustettu avustajarinki koronavirusepidemian ajaksi. Molemmissa ringeissä on noin 20 vapaaehtoista, jotka avustavat ensisijaisesti yli 70-vuotiaita, jotka tarvitsevat epidemian aikana apua muun muassa ruokakauppa-asiointiin.

Projektin koordinoijina toimivat Kosken kunnan hyvinvointikoordinaattori Katri Honkala ja Martinkosken seurakunnan diakoni Annika Kivilahti.

Alun alkaen rinkiajatus lähti viriämään, kun Kosken tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Martti Mäkitalo kuuli, että Katri Honkala haki vapaaehtoistoimijoita eri yhdistyksistä.

–Martti otti yhteyttä seurakuntaan ja siitä asia lähti etenemään myös Marttilan puolella, Kivilahti kertoo.

Kummassakin ringissä on vapaaehtoisista muodostuvat yhteyshenkilöt, joille avuntarvitsija soittaa.

Yhteyshenkilöt välittävät asiointiapua tarvitsevien pyynnöt eteenpäin vapaaehtoisille. Paikalliset ruokakaupat ovat toiminnassa mukana.

Vapaaehtoisten taustavoimina ovat seurakunnan ja kuntien ohella Kosken Kaiku ja Marttilan Murto sekä paikkakuntien eläkeläisyhdistykset.

–Näin luodaan tietoisuutta, että paikkakunnalla on ihmisiä, jotka auttavat, jos avuntarvetta ilmenee. Toki maaseudulla on myös luontaisia auttajia, mutta nyt on myös vaihtoehto olemassa, Kivilahti ja Mäkitalo miettivät.

He huomauttavat, että kaikilla avustajarinkien vapaaehtoisilla on vaitiolovelvollisuus
Martinkosken seurakunnan kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Pirjo Harstinen muistuttaa, ettei asiointiapua saavan tarvitse olla seurakunnan jäsen. Kaikkia kuntalaisia autetaan, jos tarvetta ilmenee.