YO-kirjoitukset saatiin urakoitua kunnialla loppuun

0
Elisenvaaran lukion ylioppilaskokelaat Iina Mäkelä ja Neea Knuutila päättivät kirjoitusurakan hieman hämmentyneinä mutta hyvällä fiiliksellä. Takana tytöillä oli rankka viikko, kun he joutuivat kirjoittamaan neljä ainetta putkeen.

PÖYTYÄ/Kyrö. Emmi Marjasto asteli ylioppilaskirjoitukset perjantaina päättäneestä englannin kokeesta huojentuneena keväiseen auringonpaisteeseen.

–Aika paljon olen kirjoituksiin panostanut, ja se on vienyt voimia ja aikaa. Nyt on vapautunut olo.

–Rankka viikko, neljä ainetta kirjoitin putkeen, Iina Mäkelä puolestaan totesi urakan jälkeen.

Iinan, Emmin sekä Neea Knuutilan ja Helmi Nummelan , kuten useimpien muidenkin ylioppilaskokelaiden, lukusuunnitelmat ja valmistautuminen kirjoituksiin meni lennossa uusiksi Ylioppilastutkintolautakunnan päätettyä aikaistaa reaaliaineiden kirjoituspäiviä koronatilanteen vuoksi. Tytöt totesivat kertaamisessa tulleen kiire.

–Tuli vähän yllätyksenä, että reaali aikaistettiin, historian kirjoittanut Helmi totesi.

–Oli se aika iso juttu, kun tuli tieto, että reaali siirtyy. Olin aikatauluttanut niin, että olisi penkkareiden jälkeen ollut neljä viikkoa aikaa lukea, yhteiskuntaopin kirjoittanut Emmi kertoi, mutta helpottuneena totesi vastanneensa abitreenien antamien hyvien vastausten mukaan oikeita asioita.

Yhteiskuntaopin ja psykologian kirjoittanut Iina puolestaan totesi aikataulun aikaistumisen paremmaksi vaihtoehdoksi kuin jos kirjoitukset olisi siirretty syksyyn. Aikataulun aikaistumisen lisäksi korona ei tyttöjen mukaan muulla tavoin häirinnyt kirjoituksia tai niihin keskittymistä.

–Mukavaa, että meistä pidettiin huolta ja informoitiin asioista. Meillä ei ole ollut hätää, Emmi kiitteli opettajakuntaa ja toteaa opettajien olleen tilanteessa paineen alla.

Emmiä ja Iinaa hieman mietitytti, miten tulevin yliopiston pääsykokeiden mahtaa käydä. Neea ja Helmi eivät siitä vielä huolta kantaneet. Kaikki toivoivat, että yhteinen lakitus päästään jollain tavalla järjestämään.

Lakituksen kohtalo avoin

Elisenvaaran rehtorilla Ari Höyssällä ei vielä ole valmiita vastauksia ylioppilasjuhlan kohtalosta. Asiaa on kuitenkin jo mietitty.

–Jos se on mahdollista ja turvallista, niin tietysti juhlat järjestetään. Meillä on joka tapauksessa vielä paikkaan liittyvää epävarmuutta ja pelivaraa.

Höyssän mukaan ylioppilaskokelaat suhtautuivat koronatilanteeseen rauhallisesti. Muutama arvosanojen korottaja tai ylimääräisten aineiden kirjoittaja käytti hyväksi YTL:n antaman mahdollisuuden mitätöidä ilmoittautuminen kokeeseen.

–Paljon vähemmän mitätöintejä tuli kuin olisi voinut pelätä. Kenenkään ylioppilaaksi pääsy ei jää tästä kiinni, Höyssä totesi.

Kirjoitusten päättymistä kokelaat eivät vallitsevan tilanteen vuoksi päässeet. Emmi myös kertoi monen työhaastattelun peruuntuneen koronan vuoksi. Kokelaat voivatkin nyt hengähtää rauhassa hyvällä omallatunnolla.

–Nyt otan kupin kahvia ja mietin, mitä tuli tehtyä, kirjoituksista kotiin suunnannut Emmi suunnitteli.