Koululaisten ruokahuolto toimii Aurassa

0
Vilma Tuominen suunnitteli ottavansa aika monta kalapuikkoa kotiin vietäväksi. Eeva Grundström ja Päivi Arvola ovat annostelleet ruuan niin lähiopetuksessa oleville oppilaille kuin kotiopetuksessa oleville ja ruuan noutaville oppilaille.

AURA. Auran järjestämä poikkeusolojen kouluruokailu on saanut runsaasti hyvää palautetta. Kotiopetuksessa olevat oppilaat ovat saaneet noutaa koululta ruoka-annoksen omiin astioihin. Päivästä riippuen noutajia on ollut yhtenäiskoulun rehtorin Ville Koukin mukaan 70–100.

Keskiviikkona ensimmäisinä ruuanhakuun saapuivat esikoululainen Tuukka ja tokaluokkalainen Vilma isänsä Risto Tuomisen kyydillä.

–Olemme tulleet heti yhdeltätoista, silloin on ollut sopivan rauhallista ja olemme päässeet muiden alta pois, Risto-isä kertoi ja kiitteli, että kouluruuan järjestyminen on mukava apu.

Monissa perheissä vanhemmilla on nyt täysi työ suoriutua paitsi omista töistään myös koululaisten koulutyön valvomisesta ja pikkusisarusten hoitamisesta. Töihin iltavuoroon valmistautuva Tuominen olikin tyytyväinen myös siihen, että työnantaja on tilanteessa joustanut.

–Iskän kanssa pidetään taukoa, äidin kanssa tehdään kaikki tehtävät peräkkäin, Vilma raportoi kotiopetuksen sujumisesta.

Vilman mukaan iskän ja äidin tekemä ruoka on kouluruokaa parempaa, mutta aika monta kalapuikkoa hän suunnitteli mukaan ottavansa.

Sofia Pääskynen oli tullut polkupyörällä noutamaan oman ruoka-annoksensa lisäksi myös kahden sisaruksensa annokset. Puhelimitse tavoitetun äidin Pauliina Pääskysen mukaan luottotehtävä on langennut tytölle tämän huolellisuuden ansiosta.

–Sofia muistaa myös pestä kädet, Pauliina-äiti totesi.

–Tosi kiva juttu, että ruokailu on järjestynyt.

Pääskysille ruokahuollon hoituminen on helpotus, koska Pauliina-äiti työskentelee yövuoroissa.

Ei hävikkiä

Kouluruokailusta vastaavan Kaarea Oy:n palveluesimies Sari Karangon mukaan kouluruokailun järjestäminen poikkeusoloissa on sujunut hyvin.

–Hienoa, että kunta on lähtenyt tähän, Karanko kiitteli ja totesi Kaarean joka tapauksessa normaaliin tapaan valmistavan koulun keittiössä ruuan myös hoivapalveluille.

Karanko kertoi Kaarean saaneen koulun rehtorilta niin paikkansa pitäneet luvut ruokailijoista ja ruuan noutajista, ettei ruokahävikkiä ole syntynyt eikä myöskään ruoka ole loppunut kesken.

Poikkeuksellisesti keittiön henkilöstö annostelee nyt ruuan oppilaille. Tähän työhön on Karangon mukaan aika riittänyt hyvin, vaikka työntekijöitä on tavanomaisen neljän sijaan kaksi. Esimerkiksi tiskin määrä on nyt vähäinen ja työt muutenkin vähentyneet, joten keittiöstä on siirretty kaksi työntekijää korvaaviin töihin.

Toistaiseksi kouluruokailu on Auranmaan kunnissa järjestetty Auran lisäksi vain Oripäässä muillekin kuin lähiopetuksessa oleville.

–Oripääläiset oppilaat luokilla 1–9 saavat hakea koululounaan Oripään koulun ruokalasta omaan astiaan, Oripään koulun rehtori Mika Virtanen kertoo.

Ruokaa on Virtasen mukaan käynyt noutamassa vain noin tusina oppilasta.