Tauti on tullut Auranmaalle

0

AURANMAA. Myös Auranmaalla on nyt laboratoriovarmistus koronavirustartunnasta.

–En voi tarkemmin todeta missä tai minkä ikäisellä, mutta tauti on tullut Auranmaalle, Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän johtaja Pirjo Hiltunen sanoo.

Sairaanhoitopiirin ohjeita noudattaen ja yksityisyydensuojaan vedoten Hiltunen ei paljasta, onko todennettuja tapauksia yksi vai useampi.

–Valtioneuvoston ohjeet kannattaa nyt ottaa vakavasti, hän vetoaa auranmaalaisiin.

Koronavirusnäytteitä on kuntayhtymässä otettu viime viikon perjantaista alkaen. Näytteitä on otettu Hiltusen mukaan alle viisi päivässä.

Myös näytteidenotossa noudatetaan sairaanhoitopiirin ohjeita. Näytteitä otetaan terveydenhuoltohenkilöstöltä, matkoilta palanneilta ja riskikriteerit täyttäviltä. Kuntayhtymän henkilöstöllä ei Hiltusen mukaan toistaiseksi ole todettu koronavirusta.

–Vielä on varsin rauhallista ja tilanne on meillä hyvin hallinnassa, Hiltunen sanoo ja toteaa, että kuntayhtymällä on edelleen valmius lisätä resurssia hengitystiepotilaiden vastaanottoon.

Pöytyän terveyskeskus on keskittänyt hengitysinfektiopotilaiden vastaanoton Riihikosken pääterveysasemalle, jonka toisella puolella edelleen toimii myös vastaanotto muille potilaille.

Hiltunen toteaa terveyskeskuksen avaaman neuvontapuhelimen osoittautuneen tarpeelliseksi. Hänen mukaansa soittajilla on ollut kinkkisiäkin kysymyksiä, joihin usein on tarvittu lääkäriäkin vastaamaan.

–Maanantait ovat olleet ruuhkaisimpia puhelinpäiviä.

Myös Härkätien terveyskeskuksessa on huomattu maanantait kiireisiksi päiviksi.

–Infektio-oireisia on alkanut tulla viime päivinä enemmän. Myös muita päivystyspotilaita on ollut normaalia enemmän, terveyspalvelujohtaja Veli-Matti Leinonen tiedotti tiistaina. Torstaina hän totesi tilanteen alkuviikosta rauhoittuneen. Sairaalaosastolle tehdylle erilliselle infektio-osastolle ei Leinosen mukaan ole vielä ollut tarvetta. Varmennettuja koronavirustartuntoja Härkätienkin yhteistoiminta-alueella joka tapauksessa jo on.

Oripäässä tautitapauksia ei vielä ole todennettu.

–Olemme sopineet niin, että sairaanhoitopiiri kertoo tautitapauksista. Koska Oripäässä en tiedä tapauksia olevan, voin sen tässä vielä kertoa, Loimaan johtava ylilääkäri Sari Koistinen kertoo.