AURANMAA. Ylioppilasjuhlien ja muiden kevään valmistujaisten kohtalo on vielä auki, mutta kovin todennäköiseltä ei näytä, että juhlia päästäisiin järjestämään keväällä ainakaan totutussa muodossa.

Turussa on jo tehty päätös, ettei Turun lukioissa järjestetä keväällä ylioppilasjuhlia. Yksi syy aikaiseen päätökseen on se, että lukioiden juhlia on järjestetty suurissa juhlatiloissa kuten Logomossa ja tilat on peruttava ajoissa. Turun ajatuksena on, että yo-todistukset lähetetään kirjattuna kotiin postitse.

Auranmaan lukioissa Elisenvaarassa ja Kosken lukiossa katsotaan vielä, miten tilanne kehittyy.

–Päätöstä ylioppilasjuhlien kohtalosta ei ole vielä tehty. Vielä ei ole olemassa päätöstä siitäkään, että koulut olisivat lukuvuoden päättyessä edelleen kiinni, Elisenvaaran lukion rehtori Ari Höyssä kertoo.

Höyssän mukaan huhtikuun aikana varmasti selviää, miten juhlien käy.

Lukiolaisten liitto on esittänyt, että lakkiaiset siirrettäisiin kaikkialla maassa syksyyn.

Ei leirikouluja

Koronavirus ja sen aiheuttama etäopiskelu ovat aiheuttaneet monenlaista muutosta koulunkäyntiin. Irlantiin ja Ruotsiin suuntautuneet leirikoulumatkat on peruttu ja koulua käydään Googlen etäohjelmien avulla.

–On ollut positiivinen yllätys, miten etäopiskelu on lähtenyt liikkeelle. Opiskelijat ymmärtävät, että tilanne on välttämätön ja opiskeltu on ahkerasti, vaikkakin kotoa käsin, Höyssä kertoo.

Joissakin puheenvuoroissa on väläytelty myös lukuvuoden jatkamista. Sille Höyssä ei näe tarvetta.

–Ainakin lukiossa aikataulu on pitänyt hyvin. Ylioppilaskirjoitukset päästiin pitämään ajallaan ja on vaikea nähdä, mitä lisäarvoa kouluvuoden pidentäminen lukiossa toisi, Höyssä kertoo.

Hän uskoo, että etäopiskelu jättää käytäntöihin pysyviä muutoksia.

–Tilanteen aiheuttamaa digiloikkaa on liioiteltu, sillä lukioissa on jo aikaisemmin on toimittu digitaalisesti, mutta varmasti digitaalinen tekeminen arkistuu, Höyssä pohtii.

Koskellakin pohditaan vielä

Myös Kosken lukiossa päättäjäisten kohtalo on edelleen auki. Päätöksiä tehdään huhtikuun aikana.

–Haluaisin todella, että ylioppilaskokelaille voitaisiin juhlat järjestää, sillä he ovat tehneet töitä todella kovasti. Kyse on lähinnä siitä, voidaanko juhlat pitää toukokuussa vai siirtyvätkö ne, kertoo Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen.

Kosken lukiolaisten leirikoulumatka Lissaboniin on siirretty syksyyn ja käytössä on digitaaliset opiskeluvälineet.

–Opiskelussa otettiin digiloikka pari vuotta sitten, onneksi. Sitä ennen tämä ei olisi ollut mahdollista. Mutta paljon tämä teettää töitä niin oppilaille kuin opettajille. Kyseessähän ei ole kotikoulu vaan etäopiskelu, Rautavuori-Lehtinen muistuttaa.

Koulunkäynnissä on kuitenkin kyse paljosta muustakin kuin oppimisesta. Sosiaalisten kontaktien puuttuminen harmittaa monia.

–Selvästi on huomattu, että livetunnit, joissa nähdään kavereita ruudun välityksellä, ovat tärkeitä. Myös somen merkitys yhteydenpitovälineenä kavereihin korostuu nyt. Onneksi on some, Rautavuori-Lehtinen sanoo.

Vaikka etäopetus on pääosin sujunut hyvin, oppilaiden tilanteet vaihtelevat. Toisilla lähiopetuksen tarve on suurempi kuin toisilla.