Kalikan alueelle kirjattiin olemattomia saunoja

0
Kalikan rantamaisemissa on paljon saunoja, mutta verottajen papereissa niitä on vieläkin enemmän.

PÖYTYÄ/Kalikka. Pöytyän Kalikan asuntoaluetta koskevissa kiinteistöverolipuissa on ilmennyt virheitä. Joidenkin kiinteistönomistajien verolippuihin on merkitty olemattomia saunarakennuksia.

Kalikassa asuva Raili Pajula huomasi, että häntä oli verotettu kymmenen neliön lämpöeristetystä saunasta, jota hänen tontillaan ei edes ole.

–Soitin kuntaan ja tein omaverossa oikaisun. Asian pitäisi nyt järjestyä. On ilmennyt, ettei minun haamusaunani olekaan Kalikan ainoa. Yhdellä naapurilla oli myös melkoisen reippaankokoinen talousrakennus. Kaikkien kannattaa tarkistaa kiinteistöverotuksensa, Pajula muistuttaa.

Pöytyän kunta on tehnyt kiinteistöinventointia yhteistyössä konsulttiyhtiö FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:n kanssa. Kalikassa inventointi tehtiin viime vuonna.

Pöytyän kunnan johtava rakennustarkastaja Jussi Lehto kertoo, että Kalikasta oli keskiviikkoaamuun mennessä tullut kuntaan kolme yhteydenottoa, jotka ovat koskeneet saunarakennuksia, joita ei tonteilla ole.

–Kyllä tästä annetaan FCG:lle palautetta ja pyydetään selvitystä, miten olemattomat rakennukset ovat päätyneet rekisteriin. Olen kovasti utelias kuulemaan, kuinka tällaista on päässyt tapahtumaan, Lehto sanoo.

Jos lisää virheitä ilmenee, niin kunnan rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä ensisijaisesti sähköpostitse.

Pöytyän kiinteistöinventointi on edennyt niin, että järvenranta-alueet sekä Yläneen ja Kyrön taajamat on inventoitu kokonaan ja Riihikoski melkein. Koronavirustilanteen takia inventointi on nyt tauolla.

–Inventoimatta on lähinnä harvaanasuttu maaseutu. Kunnassa pohditaan nyt, miten se on käytännössä järkevintä toteuttaa, Lehto toteaa.

Kiinteistötietojen inventointityössä selvitetään muun muassa rakennusten sijainti, ulkomitat, käyttötarkoitus ja muut perustiedot. Tavoitteena on tarkastaa koko kunnan rakennuskanta ja varmistaa siten kuntalaisten tasapuolinen kohtelu.