Liikkumiskyky pysyy yllä liikkumalla – Pöytyän terveyskeskus käynnistää etäkuntoutuksen ikäihmisille

0
Lantion nostot vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia. Fysioterapeutti Oona Mäntysaari näyttää mallia harjoituksista, joita voi turvallisesti tehdä myös kotioloissa.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyän terveyskeskuksen fysioterapiapalvelut ottaa käyttöön videoneuvottelusovelluksen kautta toimivan etäkuntoutuksen. Tavoitteena on palvella erityisesti ikäihmisiä, joiden fyysisen toimintakyvyn pelätään heikkenevän poikkeusolojen aikana. Etäkuntoutusta voivat saada ne fysioterapiapalvelujen asiakkaat, jotka on jo aiemmin saatu tutkittua ja joiden toimintakyky on fysioterapeuttien tiedossa.

Etäkuntoutuksessa voidaan muun muassa antaa jumppaohjeita ja kontrolloida, miten asiakas liikkeet suorittaa.

–Monelle se, että joku seuraa suoritusta, on motivaatiota ylläpitävä tekijä, fysioterapeutti Oona Mäntysaari sanoo.

Mäntysaaren mukaan ensimmäinen varaus etäkuntoutukseen on jo tälle viikolle. Mikäli etäkuntoutus saadaan hyvin toimimaan, Mäntysaaren mukaan terveyskeskus saattaa käynnistää myös etäyhteyksillä toimivaa ryhmätoimintaa.

–Haasteena on, miten ikäihmiset osaavat käyttää digitekniikkaa, Mäntysaari toteaa ja kertoo fysioterapeuttien laatineen nyt selkeitä ohjeita, miten muodostaa yhteys terveyskeskukseen.

Videosovelluspalvelun käyttöön sinänsä riittää, että on tabletti tai älypuhelin käytössä.

Liikuntaa säännöllisesti

Fysioterapeutit ovat huolissaan erityisesti ikäihmisistä, joiden toimintakyky on ollut uhattuna jo ennen poikkeusoloja.

–Meillä käy normaaliolosuhteissa paljon ikäihmisiä esimerkiksi voimatasapainoa harjoittavassa ryhmätoiminnassa, Mäntysaari kertoo ja toteaa, että monille tämä voi olla ainoa fyysinen rasitus arjen ulkopuolella.

Kun tämä pienikin aktiviteetti jää tekemättä, seuraukset voivat näkyä nopeasti.

–Liikkumattomuus voi nopeasti näkyä toimintakyvyn heikkenemisenä, Mäntysaari ja fysioterapeutti Marika Tukia toteavat ja murehtivat, että moni ikäihminen ei nyt uskalla edes lähteä lenkille.

He muistuttavat, että lihasvoiman heikkeneminen vaikuttaa muun muassa tasapainoon.

–Tulee herkemmin kaatumisia, avuntarve lisääntyy ja voi myös tulla liikkumisen pelkoa, Mäntysaari ja Tukia listaavat liikkumattomuuden vaikutuksia.

–Liikkumattomuus voi myös vaikuttaa psyykkiseen olotilaan, Tukia lisää.

Mäntysaari ja Tukia toteavatkin, että rajoituksista huolimatta nyt ei pidä missään nimessä jäädä sohvalle, vaan pitää keksiä liikunnallisia aktiviteetteja rajoitusten sallimissa puitteissa.

–Voi lähteä kävelylle tai jos pystyy niin pyöräilemään, tehdä puutarhatöitä tai kotitöitä, he ehdottavat.

–Lenkin ei edes tarvitse olla pitkä, kunhan liikunta on säännöllistä, Tukia sanoo.

Mäntysaari muistuttaa, että tutkimusten mukaan kaksi kertaa viikossa tapahtuva voimaharjoittelu saa positiivisia vaikutuksia aikaan.

–Ei ole väliä, mitä tekee, kunhan tekee jotain, joko on normaalia arkea enemmän rasittavaa. Liikkumiskyky pysyy yllä liikkumalla, Mäntysaari ja Tukia kannustavat.