Henri Liipolan moukari tavoittelee olympiamittoja

0
Henri Liipola harjoittelee Someron Kohnamäen montulla.

KOSKI, SOMERO. Kosken moukarijätti Henri Liipolan viskaama heittoväline pölläyttää soraa kaukana Someron Kohnamäen montun moukariringistä. Lajin kolminkertainen Suomen mestari on kovassa kevätvireessä, vaikka alkavan kisakauden arvokisojen yllä häälyy koronaviruksen tumma varjo.

Tokion olympiakisat on jo päätetty siirtää ensi vuoteen. Pariisin elokuisten EM-kisojen kohtaloa ei ole vielä lyöty lukkoon suuntaan tai toiseen. Liipola on Pariisin suhteen kuitenkin epäilevällä kannalla.

–Luulen, ettei EM-kisoja pidetä, mutta olisi edes jotain kilpailuja loppukaudesta, niin pääsisi tekemään hyvän tuloksen.

Liipola on kuntonsa puolesta valmis aloittamaan kilpailemisen koska tahansa. Talven ja kevään harjoituskausi on sujunut mukavasti. Mies on terve ja treeni maistuu.

–Se on paljolti uuden fysiikkavalmentajan, Tapani Rytkösen ansiota. Hän pisti fysiikkavalmennukseni kokonaan uusiksi, mistä on ollut tosi suuri apu. Olen tuloksissa neljä metriä edellä viime talvesta, Liipola juttelee.

Liipolan ennätys 75,47 on vuodelta 2018. Viime kaudella heitot kärsivät tekniikkaongelmista, vaikka kolmas SM-kulta irtosikin.

–Moukarinheitto on herkkä laji. Siinä pitää olla samaa aikaan sekä nopea että rento. Se on aika vaikea yhdistelmä.

Jos yhdistelmä osuu tarpeeksi kohdalleen, niin Liipolan moukari mätkähtää tulevana kesänä nurmeen 77,50 metrin paikkeilla. Se on olympiaraja. EM-kisoihin, jos ne järjestetään, pääsee kolme metriä vähemmilläkin metreillä.

Tampereella tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva Liipola harjoittelee nyt Somerolla, sillä hän muutti koronavirustilanteen takia keväällä väliaikaisesti takaisin kotikonnuille Koskelle.
Ulkotreenipaikkana heittäjää palvelee Someron Kohnamäen monttu, jossa on rauha treenata. Sisäharjoituksia varten Someron Esan moukaritallilla on bussivarikolla halli, jossa voi tehdä myös punttitreeniä.

Liipola ja valmentaja Kari Pihkanen ovat jo suunnitelleet keväälle pienimuotoista moukarikisaa, johon osallistuisi kuusi heittäjää neljän toimitsijan valvonnassa. Tällöin ryhmän koko pysyisi sallituissa kokoontumisrajoissa.

–Kilpailu pidetään sillä edellytyksellä, että Suomen Urheiluliitto myöntää sille luvan.