Marjatilat ovat pinteessä ilman kausityöntekijöitä

0
Mansikkamaat heräilevät kevään edetessä uuteen kasvukauteen. Antti Keskitalon tilalla kasvaa Polka-lajiketta.

PÖYTYÄ. Ulkomaalaisia kausityöntekijöitä ei koronavirustilanteen takia toistaiseksi päästetä Suomeen. Työvoiman liikkuvuuden rajoitukset aiheuttavat huolta puutarha-alalla ja maataloudessa. Käsin poimittava sato jää korjaamatta, jos työvoimaa ei ole.

Mansikkaa kasvattavan pöytyäläisen Keskitalon tilan isoin työvoimatarve ajoittuu heinäkuun viikkoihin. Tilalla on tavallisesti työskennellyt noin 30 kausityöntekijää pääasiassa Ukrainasta. Huippupäivinä työvoimatarve on isompikin.

–Toivoa ei ole vielä menetetty, sillä heinäkuuhun on aikaa. Mielenkiintoista nähdä, kuinka tässä käy. Tavoite on edelleen, että kaikki poimitaan, mitä pellolle tulee, viljelijä Antti Keskitalo tuumaa.

Tilalla on melkein kymmenen hehtaarin luomumansikka-ala. Lajikkeena on Polka, joka ei kuulu kaikkein aikaisimmin kypsyviin marjoihin.

Keskitalon mukaan tilan ukrainalainen poimintaporukka on ollut aika vakiintunut joukko jo monen vuoden ajan. Työ on heille tuttua.

–Jokainen voi ajatella, että jos koko työporukka ympärillä vaihtuu, niin on siinä jokaisella opettelemista jonkin aikaa.

Hyvän kunnon ja motivaation lisäksi poimintatyö vaatii ammattitaitoa.

Sesonkiaikana mansikkaa poimitaan seitsemänä päivänä viikossa aamuneljästä lähtien, vaikkei suomalainen kesäsää aina niin ihanteellinen olisikaan. Poimintakausi kestää noin kuukauden verran.

–Istutuksia tehdään jo aikaisemmin, mutta satokauden poimintatyö heinäkuun alussa on selvästi kriittisin vaihe.