Marraskuussa Pöytyältä loukkaantuneena löytynyt merikotka vapautettiin takaisin luontoon

0
Vapauteen päästyään Iivo lennähti ensin läheiselle pellolle mietiskelemään maailman menoa ennen kuin se päätti jatkaa matkaansa.

PÖYTYÄ/Auvainen. Marraskuun puolivälin paikkeilla Kalle Eloranta oli puolitoistavuotiaan Iivo-koiransa ja muiden Auran metsästysseuralaisten kanssa hirvijahdissa Pöytyän Auvaisissa. Kun Iivo alkoi haukkua hirvihaukkua, Eloranta antoi sen haukkua normaaliin tapaan ennen kuin meni tarkistamaan tilannetta.

Pusikosta ei tällä kertaa löytynytkään ihan tavanomaista saalista, vaan hirven sijaan kannonnokassa istui loukkaantunut merikotka.

–Soitimme ensin poliisille, jotka tulivat tarkistamaan tilanteen. Siitä kotka kuljetettiin Turun Eläinsuojeluyhdistykseen (Tesy) hoitoon, kertoo Auran metsästysseuran hirviporukan vetäjä Matti Laine.

Eläinlääkärin tarkastuksessa kotkan murtuneesta siivestä löydettiin luoti.

–Kotkaa oli ilmeisesti ammuttu ilmakiväärillä, epäilee kotkan kiinni ottanut, lintuasiantuntija Jari Lehto ja sanoo, että röntgenkuvausten jälkeen siipi lastoitettiin.
Sankarikoira-Iivon mukaan nimetty, nykyään parivuotias merikotkanuorukainen oli löydettäessä nälkiintynyt ja lentokyvytön. Paino oli tipahtanut kahteen ja puoleen kiloon, joka on vain puolet normaalipainosta.

–Se oli luultavasti ollut loukkaantuneena useita päiviä, ei kuitenkaan viikkoja, Lehto arvioi.

Parivuotias karjalankarhukoira Iivo ei tiennytkään, millaisen sankariteon se tulisi tekemään lähtiessään marraskuun puolivälissä isäntänsä Kalle Elorannan kanssa hirvijahtiin.

Pitkä toipuminen

Kun Iivo-merikotka oli tutkittu, kuvattu ja lastoitettu, se siirtyi toipumaan Tesyn tiloihin. Siiven luutuminen kesti vajaa kaksi kuukautta.

–Koska lintu oli niin pitkään lentämättä, sitä ei voitu heti päästää takaisin luontoon, vaan se siirrettiin tammikuun loppupuolella Turusta Pyhtään lintuhoitolaan kuntoutumaan luontokelpoiseksi, Jari Lehto selittää.

Pyhtäällä Iivo on saanut treenata lentokykyään ja kerätä voimia reilun 100 neliön suuruisessa häkissä.

–Siellä se on vetänyt häkkiä päästä päähän, Lehto nauraa linnun harjoitusmetodeille.

Myös paino on noussut entisiin lukemiin, sillä nykyään Iivo painaa viitisen kiloa.
Lehdon mukaan Iivo on toipunut erinomaisesti ja on nyt jo ihan eri kaveri kuin tammikuussa.

–On oletettavaa, että tapaturmasta ei jää loppuiän haittaa sille.

Marraskuussa löydetty, löytäjäkoiransa mukaan ristitty Iivo-merikotka on valmiina vapauteen. Lintuasiantuntija Jari Lehto päästi sen matkaan.

Takaisin omalle reviirille

Keskiviikkona Iivolla oli jännä päivä, sillä edessä odotti vapaus. Tesyn väki matkasi Pyhtäälle hakemaan lintua palauttaakseen sen takaisin kotikonnuilleen Pöytyän Auvaisiin.

–Emme voi varmaksi tietää, pesiikö ja asusteleeko se vakituisesti täällä, mutta ihmisen tehtävä on palauttaa se kuitenkin sinne, mistä se löydetään, Lehto sanoo ja kertoo Iivon rengastusmerkinnästä käyvän ilmi, että se on syntynyt alun perin Ahvenanmaan saaristossa vuonna 2018.

Vaikka Iivolla oli pitkä automatka takana ja ihmisiä parveili kameroidensa kanssa sen ympärillä, se oli rauhallisen oloinen.

–Petolinnut ovat yleensäkin rauhallisia eläimiä, jos niitä osaa käsitellä oikein. En kuitenkaan kehottaisi maallikkoa silittelemään niitä, naurahtaa parikymmentä vuotta loukkaantuneiden lintujen kanssa touhunnut Lehto.

Kun vapautuksen aika läheni, Lehto sanoi linnulla olevan kaksi erilaista toimintamallia:

–Joko se lähtee lentelemään suoraan ylös korkeuksiin tai sitten se saattaa hypähtää hyvin lyhkäsenkin matkan ja jäädä ihmettelemään paikoilleen.

Iivo päätti valita strategiakseen jälkimmäisen, sillä Lehdon saattaessa sen matkaan, se levitti kaksimetriset siipensä ja lensi lähipellolle töyhtöhyyppien kiusaksi. Vasta pitkän ajan kuluttua se nousi siivilleen ja hävisi taivaalle.

 

FAKTA: Merikotkatietoutta

* Merikotka on Suomen suurin lintu siipien välillä mitattuna.
* Sen siipienväli on kaksi metriä, joskus jopa ylikin.
* Tavallisesti naaras on koirasta isompi, mutta vain isompien lintujen sukupuoli pystytään tunnistamaan.
* Merikotka painaa noin viisi kiloa.
* Merikotkan erottaa maakotkasta helpoiten siitä, että maakotkalla on housut jalassa eli merikotkan höyhenpuku ei ylety jalkoihin saakka.
* Nuoren merikotkan väri on yleensä tummempi, mutta vanhemmiten etenkin pää vaalenee.
* Merikotka on petolintu, joka syö erilaisia vesilintuja, nisäkkäitä ja kalaa.
Lähde: Lintuasiantuntija Jari Lehto