Pöytyän kesäteatterinäytelmät siirtyvät vuodella, Tarvasjoella tähdätään elokuulle

0
Pöytyän teatterissa nähtiin viime kesänä Virta vie -musiikkinäytelmä, jossa Viinapiru (Heidi Helin, kesk.) ja sen apulaiset (Jari Vihervirta ja Jenna Häkki) olivat Riston (Timo Ketola) riesana. Kuva: AVL:n arkisto/Veeti Nurminen

AURANMAA. Himolan teatterin tulevalle kesälle valittu näytelmä Amali ja Aikamiespojat sekä Pöytyän teatterin musiikkinäytelmä Laulu rakkaudelle on päätetty siirtää kesälle 2021.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi kumpikaan teatteri ei pysty harjoittelemaan näytelmiä. Myöskään esityskauden toteuttamismahdollisuuksista ei ole tässä kohtaa sellaista tietoa, että teatterit voisivat sitoutua esityskauteen.

–Kun ryhdyimme tammikuussa harjoittelemaan tätä Pöytyän teatterille kirjoitettua 25-vuotisjuhlanäytelmää, ei kenelläkään ollut tietoa siitä, mitä tuleman pitää. Näyttelijät harjoittelivat vielä huhtikuun alkuunkin asti itsenäisesti kodeissaan, mutta kun valtioneuvosto jatkoi poikkeusoloja, oli vastuullinen päätös siirtää näytöskausi seuraavaan kesään, kertoo Pöytyän teatterin puheenjohtaja Jukka Huhtala.

Himolan teatterin toiminnanjohtaja Heli Virtanen on samoilla linjoilla.

–Aloitimme heti talviteatterin esityskauden jälkeen valmistautumisen kesään. Suunnitelmissamme oli normaali esityskausi juhannuksesta elokuun yönäytöksiin Esteetön Lystmettä -hankkeen turvin uudistetussa Lystmettässä. Mietimme esityskauden siirtoa elokuulle tai jopa siirtoa loppusyksyyn, mutta tapaamisrajoitusten jatkuminen vähintään toukokuun puoliväliin asti kypsytti päätöksen koko kauden perumisesta: harjoituskausi olisi kaikissa tapauksissa jäänyt liian lyhyeksi, Virtanen kertoo.

Esityskauden peruuntumisen myötä muun muassa uudistettu äänentoisto- ja valaistustekniikka odottavat käyttöönottoa seuraavalla kaudella.

–Niin Himolassa kuin Pöytyän teatterissa on tämän kesän tauosta johtuen entistä innokkaampi näyttelijäkaarti lavalla ensi kesänä, arvelee Virtanen.

Molemmat teatterit tiedottavat nettisivuillaan mahdollisesta muusta tulevasta toiminnasta heti kun harjoitteleminen ja esitykset ovat jälleen mahdollisia.

Ensi-ilta päätetty

Pöytyän teatterin Laulu rakkaudelle -musiikkinäytelmän ensi-ilta on jo päätetty. Se on 11.6.2021.

–Tehdäänkö tänä syksynä vielä jotain muuta, siitä ei vielä ole tietoa. Katsotaan rauhassa, miten tilanne tästä etenee, ihmisten terveys edellä mennään ja heti kun mahdollista, niin varmasti kokoonnutaan ja halataan ja otetaan menetetty aika takaisin, toteaa Jukka Huhtala.

Teatterin ystäville Himolan teatteri tuo helpotusta ensi vuoden alussa Yläneen Työväentalolla talviteatterin esityksillä. Aikuisten talviteatterin ohjaajana toimii Heidi Tuomola.

Harjoitukset aloitamme jo syyskuussa, kertoo Heli Virtanen.

–Toivottavasti näemme silloin katsomossa kaikki ne, jotka olisivat tulleet kesällä Lystmettään. Tarvittaessa lisäämme näytösten määrää, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Tarvasjoella esitykset siirtyvät syksyyn

Tarvasjoen nuorisoseuran kesäteatteriesitys Nikolai Gogolin Naimapuuhat siirtyy näillä näkymin elokuulle.

–Harjoittelemaan emme ole päässeet, mutta lukutreenejä on pidetty etänä. Virallista päätöstä ei vielä ole, mutta todennäköisesti näytäntöjä siirretään ainakin kuukaudella eteen päin. Jos hyvin käy, Tarvasjoella päästään kesäteatteriin elokuussa, kertoo ohjaaja Eetu Korpisalo.

Tarvasjoen teatterinuorten näytelmä Ronja Ryövärintytär, joka piti nähdä nyt keväällä, siirtyy syksyyn.

–Näytökset on siirretty lokakuulle. Siten ehdimme koulujen alettua vielä kertaamaan ja palauttamaan mieliin jo harjoiteltua, kertoo nuorisoteatterin ohjaaja Sara Hänninen.

Krekilän myllyn kesäteatterissa Loimaalla piti tulevana kesänä nähdä komedia Miehen kylkiluu. Se siirtyy vuoteen 2022. Ensi kesänä Krekilässä nähdään teatterin järjestämän kirjoituskilpailun voittajanäytelmä.

Koskella oli alunperinkin tarkoitus viettää välivuotta, joten korona ei aiheuta muutoksia suunnitelmiin.

–Viidentoista vuoden aikana minulle ja vaimolleni on kertynyt 25 ensi-iltaa. Ajattelimme jo talvella, että nyt on hyvä väli vetää henkeä niin kesäteatterin kuin lapsi- ja nuorisoteatterinkin suhteen, kertoo Kosken teatteriryhmän pitkäaikainen nokkamies Matti Salminen.

Siitä, mitä Koskella tapahtuu vuoden päästä kesällä ei Nuorisoseuran puheenjohtaja Veera Lindholm osaa vielä sanoa mitään.

–Syksylle on mietitty teatteriryhmää, mutta sekin on vielä aika lailla suunnitelmien asteella, Lindholm sanoo.